Skræmmende forskning: Derfor bør du gå langt sjældnere i leggins

Videnskab

16/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er fundet kemikalier, der overstiger 40 gange den sikre grænse.

Det kan være svært at forestille sig, at dit tøj kan skade dit helbred.

Men forskning tyder på, at flere af dine yndlingsgenstande kan øge din risiko for flere sygdomme.

Det skriver The Sun.

Sportstøj lavet af populære mærker som Nike og Fabletics indeholder giftige niveauer af Bisphenol A (BPA), har en amerikansk vagthund fundet.

Forhøjer risiko for en række sygdomme

BPA er et industrielt kemikalie, der menes at øge risikoen for forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, kræft, fedme og infertilitet.

Center for Environmental Health (CEH) har indledt retssager mod otte mærker, efter at test viste, at deres tøj kunne udsætte bærere for op til 40 gange den sikre grænse for BPA, baseret på amerikanske standarder.

Der blev også fundet farlige niveauer i Patagonia, Athleta, Champion og Kohls leggings, Adidas og Champion atletiske shorts og Swetty Betty sports-bh'er.

Begræns tid i sportstøj

Gruppen advarer nu folk om at begrænse tid brugt i deres sportstøj.

I Californien er det maksimalt tilladte dosisniveau for BPA via hudeksponering tre mikrogram om dagen.

Storbritannien følger stadig EU-lovgivningen om BPA, selv efter Brexit, som ikke angiver en grænse for hudeksponering.

I april 2023 fastslog Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, at en sikker daglig eksponering var 0,2 nanogram per kilogram kropsvægt.

Findes også i madkasser

BPA findes almindeligvis i fødevarebeholdere og genanvendelige flasker, fordi det gør plastik mere fleksibelt og sværere at bryde. Derfor er størstedelen af ​​BPA-eksponeringen blevet undersøgt i forbindelse med indtagelse.

Dets indflydelse på kroppen gennem hudoptagelse er også blevet undersøgt, men mest gennem kvitteringer frem for gennem tøj.

Professor Ana Soto, en immunolog fra Tufts University School of Medicine, fortalte CNN:

"Faren for dermal absorption (gennem huden) af BPA har været kendt i et stykke tid. Når man bliver udsat for en lille dosis oralt og en lille dosis transdermalt (gennem huden), vil de tilsammen lave en stor dosis. Jeg har undersøgt virkningerne af lave doser af BPA under fosterudviklingen og fundet ud af, at disse lave eksponeringsniveauer øger risikoen for fedme, diabetes, adfærdsproblemer og kræft."