Sandheden om skildpaddens skjold vil forbløffe dig

Videnskab

18/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mette N.

Vidste du det?

Folk er først nu ved at indse, at skildpadder faktisk ikke er 'inde i' deres skjolde. Det viser sig nemlig, at skildpadder ikke bare "gemmer" sig i deres skjolde, som mange af os troede.

En videnskabsnørd har efterladt folk overrasket med sine indsigtsfulde afsløringer om skildpaddens anatomi.

Meget mere komplekse, end vi tror

Hver dag er som en skoledag, når det kommer til internettet – og nu er folk blevet forvirrede over, hvordan skildpadder ser ud under deres skjold.

Der er et par ting i livet, som vi ikke vidste, vi havde brug for at vide - heriblandt hvordan en skildpaddes krop ser ud, men når du først ser den, glemmer du den aldrig.

Skildpadder er interessante væsner, da de kan gemme sig i deres skjold, men folk er først nu ved at indse, at de ikke er "inde i" deres skjold. I stedet er skjoldet faktisk en del af deres rygsøjle.

Det hårde, beskyttende skjold omslutter alle skildpaddens organer samt dens hoved, og det har ændret sig over tid på grund af evolutionen.

Findes der skildpadder uden skjold?

Videnskabsforfatteren Ada McVean tog til X, tidligere kendt som Twitter, for at give folk en hurtig videnskabelig lektion om skildpadder og deres indviklede skjold.

Hun skrev: "Daglig påmindelse om, at skildpadder ikke er 'inde i' deres skjolde. De er deres skjolde," da hun delte et billede af et skildpaddeskelet.

Hun uddybede derefter yderligere: "Hurtig vejledning: bløddyrsskaller = eksoskelet (de kan ofte forlade dem), veterbratskaller (skildpadde) = endoskelet (de kan ikke forlade dem, det er en del af deres rygsøjle)."

Hun tilføjede derefter, at skildpadder "kan gemme sig i deres skjolde" og tilføjede et foto af en skildpadde, der gemmer hovedet i skjoldet.

Ada afviste påstanden om, at skildpadder kan leve uden deres skjolde, men bemærkede, at de skildpadder, der ser ud, som om de ikke har et skjold, faktisk har et.

Hun skrev: "Det er en blødskjoldet skildpadde (de findes! I stedet for de hårde skæl dækker de deres skjold med læderagtig hud. De har stadig et skjold, bare et lille et)."

Ånder ud af numsen

Folk elskede den overvældende indsigt i Adas indlæg.

En fan kommenterede: "Tak for informationen. Jeg tror, ​​jeg vil slå flere oplysninger op. Vi bør alle stræbe efter at lære noget nyt hver dag."

En anden istemte: "Hele denne guide til skildpadder er fantastisk."

Ada fortsatte med nogle flere fascinerende skildpaddefakta og udtalte: "Endnu et sjovt faktum til dig: Skildpadder ånder ud af deres numser."

En X-bruger svarede morsomt: "Min 5-årige har fortalt mig dette i flere måneder, og jeg har blot grint og afvist det som et lille barns skøre påfund. Hun vil nyde min undskyldning."

Kilde: Mirror