Sådan blev duer brugt i bomber under 2. verdenskrig

Videnskab

29/09/2023

Foto: Instagram @verifiedfactss
Foto: Instagram @verifiedfactss

Skrevet af Emil B.

Duer er utroligt komplekse og intelligente dyr. Faktisk er de en af et lille antal arter, der har bestået den såkaldte spejltesten, der er en test af selvgenkendelse. De kan også genkende hvert bogstav i det menneskelige alfabet, skelne mellem fotografier og endda skelne mellem forskellige mennesker i et fotografi. Og ja, bruges i bomber.

Træning af duerne

Under 2. verdenskrig blev duerne trænet til at kunne bruges i bomber. I videoen uploadet af verifiedfactss fortæller de, hvordan duerne hakker på en hvid cirkel i midten af et bevægelig firkantet materiale.

Duerne lærer hurtigt, at hver gang de hakker i stykket med den hvide cirkel, vil du på et tidspunkt få en godbid. 

Efter et stykke tid udskiftede de firkantet med en firkantet vindue. Samtidig fik de også påsat sig en metalnæb ovenpå deres eksisterende næb sammen med et lille stykke wire. Det skulle sikre, at der, hvor duerne nappede, blev i den præcise position, hvor de rent faktisk gjorde det. Igen blev duerne belønnet med en godbid efter lang nok tid.

Billede af et krigskib

Til slut blev fik de sat et billede med et krigsskib på. Tanken var, at duen skulle hjælpe en bombe med at holde sig på sporet mod et krigsskib.

Klippet fortæller så, at hver gang bomben kom ud af sin retning mod krigsskibet, ville duen flytte sig tilbage på sporet igen.

Sådan ville det fortsætte, indtil bomben kom helt hen til krigsskibet og ville springe.

Forundrede kommentarer

Under videoen har en del folk kommet med deres besyv om den vilde video.

En skriver fx: "Duerne blev aldrig brugt til bomberne til sidst. Projektet blev skrabet."

Andre er forundrede over, at duerne fik den behandling, som de gjorde: "Vent... så disse duer var inde i bomben? Pillede væk og tænke "jeg får en god godbid", og godbidden var øjeblikkelig død? 💀😵☠️"

Til det svarer en: "Måske det. Stopper mig ikke fra at have ondt af dem, og måske kom jeg til at grine lidt? 😂"

Video: Instagram @verifiedfactss