Ny pille giver håb for lungekræftpatienter

Videnskab

09/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Lovende resultater til gavn for kræftpatienter.

En ny pille, lorlatinib, viser lovende resultater ved at forlænge livet markant for patienter med en svær form for lungekræft.

Dette lægemiddel, som tages dagligt, bliver nu beskrevet som "enestående" af eksperter.

Det skriver Express.

Forskellig effekt

En undersøgelse, præsenteret på den årlige kræftkonference i Chicago, afslører, at 60% af patienterne, der tager lorlatinib, ikke oplever vækst i deres kræft efter fem år.

Dette står i skarp kontrast til kun 8% hos dem, der får en anden standardbehandling.

Dr. Benjamin Solomon, som står bag studiet påpeger, at dette er den længste periode med stabil sygdom, der nogensinde er registreret i behandlingen af denne kræfttype.

Enorme fremskridt

Dr. David Spigel, en anerkendt kræftekspert, kalder dataene "utrolige".

Han udtaler, at der sjældent ses så positive resultater i kræftbehandling, især ikke for lungekræft. "Dette udgør et kæmpe fremskridt inden for lungekræftbehandling," siger han.

Hvad betyder dette for patienterne?

Forskningen inkluderer 296 personer med ALK-positiv lungekræft - En type der opstår på grund af en mutation.

Lorlatinib virker ved at blokere de unormale proteiner, som får kræftcellerne til at formere sig. Medicinen er allerede tilgængelig for patienter i England.

Den tages i brug, hvor anden behandling ikke virker.

Håb for patienter

De nye resultater kan muligvis ændre dette. Debra Montague, formand for ALK Positive Lung Cancer UK håber, at medicinen snart bliver godkendt til bredere brug.

Professor Charles Swanton fra Cancer Research UK mener, at forskningen giver håb til patienter med fremskreden lungekræft.

"Denne undersøgelse viser potentialet i medicin, der kan stoppe kræftens vækst og forhindre den i at sprede sig til hjernen," siger han og tilføjer, at over halvdelen af patienterne, der tog lorlatinib, ikke oplevede sygdomsfremgang efter fem år, mens mere end halvdelen af dem på crizotinib oplevede en forværring efter ni måneder.