Kan det nu også passe? 5 måder, din krop afslører, at du lyver

Videnskab

02/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kroppen taler sit eget sprog.

Mennesker lyver. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være.

Det er nok også de færreste af os, der kan se os fri for at have pyntet på sandheden en gang eller mange i løbet af vores liv.

Men selvom løgn er alle steder, og det åbenbart falder os mennesker naturligt, betyder det ikke, at vi har det godt med det. Faktisk tyder noget på, at vores egen krop direkte modarbejder os i vores ihærdighed efter at holde sandheden skjult.

Bestoflifeonline.com har talt med en række eksperter i kropssprog, og de peger på 5 specifikke tegn, du skal holde øje med, hvis du vil finde ud af, om nogen lyver for dig.

1. Fødderne er placeret på en bestemt måde

De færreste ved, at der er en sammenhæng mellem løgn og vores fødders placering, men ifølge James Miller, der har 25 års erfaring som psykoterapeut, fortæller, at fødderne afslører meget.

Hvis en person for eksempel bevæger fødderne meget eller "stepper", er det et godt tegn på, at de distraheret af deres egne løgne.

Men det ultimative tegn er faktisk føddernes placering. Hvis foden eller fødderne pludselig peger væk er det ofte et tegn på, at personen ubevidst prøver at flygte eller er i gang med at sammensætte ord på en bestemt måde. Fødderne følger bare ikke nødvendigvis de ord, som personen prøver at få ud.

2. Beklædningen bliver rettet konstant

David Clark har 35 års erfaring som advokat, og han fortæller, at han er meget opmærksom på, om mennesker retter på deres beklædning.

I retten holder han øje med, om en person konstant retter på et stykke tøj eller sine briller eller lignende, da det kan være et tegn på, at de er nervøse over ikke at fortælle sandheden.

Der er særligt 2 ting, advokaten har lagt mærke til, at folk, der lyver, bruger. Mange bruger for eksempel et lommetørklæde til konstant at tørre sved af ansigtet. Den anden ting gælder kun for mennesker med længere hår, for hvis en person har en tendens til at re det til siden eller generelt at rode med det, er det ifølge Clark et tegn på, at de forsøger at distrahere sig selv fra deres løgne.

3. Der er ingen øjenkontakt

Man siger, at øjnene er et vindue til sjælen, og derfor er det også en ret god indgang til at vurdere, om en person lyver.

David Clarks erfaring fortæller ham, at en simpel måde at se, om en person lyver, er ved at lægge mærke til deres øjenbevægelser. Hvis de ikke virker til at have lyst til at have øjenkontakt, er det et tegn på, at de ikke har lyst til blive konfronteret med deres egen skyld for at lyve, og derfor forsøger de at kigge væk.

Men du kan også sikre dig værdifuld information ved at lægge mærke til, hvilken vej en person kigger. Hvis en perosn er højrehåndet og kigger til venstre, er det et tegn på, at de forsøger at huske noget. Hvis de omvendt kigger til højre, er det et tegn på, at de vil have kontakt til hjernens mere kreative del, og dermed er de sandsynligvis i gang med at konstruere en løgn.

For venstrehåndede gælder de samme tommelfingerregler, men med omvendt fortegn.

4. Kroppen virker mere anspændt

Det er et utroligt pres at lyve. Ifølge Joni Ogle, der er socialrådgiver, kommer presset typisk til udtryk ved, at folk krydser deres arme eller ben - ubevidst får det dem nemlig til at fremstå mindre og mere ukomfortable.

Hvis en person omvendt har en åben kropsholdning er det et tegn på, at personen fortæller sandheden.

Eksperter fra Touch Casino fortæller desuden, at skuldrene afslører mere, end vi tror. Når vi føler os pressede eller utilpas, vil vi naturligt hæve skuldrene, så afstanden mellem skuldre og ører bliver mindre. Det er et advarselstegn på en mulig løgn.

5. Kropssproget er anderledes end normalt

Det mest afslørende tegn på, at en person lyver, er imidlertid ikke noget, der nødvendigvis går igen fra person til person. Det er i stedet, hvis deres kropssprog ændrer sig fra deres normale.

Cassandra LeClair er professor i kommunikation, og hun fortæller, at det vigtigste er at holde øje med, om en persons kropssprog er anderledes, end det plejer at være.

Spørg dig selv, om en persons måde at svare dig eller deres normale vaner og bevægelser er anderledes. Hvis det er tilfældet, kan det være et tegn på et "mønsterbrud", fortæller Rodney Simmons, der er forholdsekspert.

Og hvis du kun skal holde øje med et enkelt tegn i forhold til, om en person er sandfærdig, er det netop, om deres adfærd adskiller sig fra deres normale måde at opføre sig.