Her er grunden til, at man kan se månen om dagen

Videnskab

13/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Nej, det har ikke noget at gøre med, om den smager af ost eller ej ...

Når du ser på månen, spekulerer du måske over nogle ting – måske dagdrømmer du om ost, spekulerer på, hvordan det var for Neil Armstrong at gå på den, eller overvejer, hvordan og hvorfor den oplyser nattehimlen.

Det er alle meget gyldige tanker – især den sidste.

Stjernekiggere har måske bemærket, at månen nogle gange viser sig tidligt - det kan endda ske, når der stadig er sol på himlen.

Konspiratoriker frygtede skidt varsel

Den højreekstremistiske konspirationsteoretiker, Stew Peters, var tydeligvis ikke klar over dette, da han tilsyneladende var foruroliget over dets tilstedeværelse på himlen i løbet af onsdag efter.

Han delte et billede af månen, på baggrund af en skyfri blå himmel på Twitter (X) med ​​billedteksten: “Denne fuldmåne er ude midt på dagen. Det er ikke meningen, at det skal ske." 

Stew vil måske lave lidt research på den naturlige satellit, da det er helt normalt, at den dukker op, mens det stadig er dagslys – på trods af hvad du måske har hørt.

Selvom mange tror, at månen først burde komme frem om natten, er dette ikke tilfældet. 

Hvordan tror du, solformørkelser sker, hva'?

Derfor kan vi normalt ikke se den

Månen er allestedsnærværende ligesom stjerner og planeter, men vi kan typisk ikke se den med det blotte øje i løbet af dagen, fordi himlen er så lys, ligesom solens stråler.

Men den bliver ikke bare slukket om morgenen, og forsvinder fra solsystemet. 

Månen laver ikke sit eget lys, men oplyses af solen, da skæret reflekteres fra dens overflade - både dag og nat. 

I løbet af dens kredsløb bevæger den sig gennem fire hovedfaser, og når den vokser og aftager, er den meget tættere på Jorden, hvilket giver den mulighed for at overstråle en daghimmel. 

Planetgeolog og NASA-videnskabsmand Sarah Noble forklarede, at månen faktisk bruger næsten lige så meget tid på himlen om dagen, som om natten. 

I en NASA-video, der er uploadet på YouTube, forklarede hun, at den faktisk skinner klart nok til, at du kan se den begge dele af dagen, så længe den er i det rigtige sted på himlen.

Dette er det afgørende

Det hele afhænger af, hvor tæt månen er på Jorden, samt hvordan den kredser om vores planet.

Vejrsæsonen og skyforholdene spiller også en rolle for, om den er synlig om dagen eller ej. 

Noble fortsatte: “Når det er fuldmåne, står månen modsat solen på himlen. Det er derfor, vi kan se månens fulde overflade reflektere sollys.”

“Når Jorden roterer, står månen op, netop når solen går ned, men kun på den ene dag i måneden. I dagene før en fuldmåne, kan du, hvis du kigger på den østlige himmel, se en næsten fuld måne, der står op, før solen går ned. 

“Og i dagene efter en fuldmåne kan du se på den vestlige himmel og finde månens position, efter at solen er stået op.” 

Videnskabsmanden sagde, at hun faktisk har lavet en leg ud af at forsøge at få øje på månen om dagen ved at time sin daglige cykeltur. 

Hun tilføjede: “Det vil holde dig på tæerne.” 

“Den går ned omkring 50 minutter senere hver dag, mens den marcherer gennem sine faser. Så hold øjnene åbne og fortsæt med at se op.” 

Kilde: Ladbible