Det Røde Hav mellem Afrika og den Arabiske Halvø er kendt for sin farverige og blomstrende økologi. Navnet stammer fra alger, der farver vandet rødt, men det er ikke alt, der er så smukt hernede.
Nye opdagelser afslører ifølge LADBible, at dybderne gemmer på livsfarlige døde zoner – områder uden ilt, hvor intet kan overleve.
Disse døde zoner er så iltfattige, at enhver, der svømmer tæt på, risikerer at blive dræbt eller i det mindste blive udsat for rovdyr, der venter på den uheldige.
Døde zoner og ekstremofile mikrober
Selvom dybderne er dødelige for de fleste havdyr, er der liv at finde i døde zoner. Her lever ekstremofile mikrober, der trives under de barske forhold. Disse mikrober giver os indsigt i, hvordan liv kan have startet på Jorden og muligheden for liv på andre planeter.
Sam Purkis, professor ved University of Miami, udtaler: "Vores nuværende forståelse er, at liv opstod på Jorden i dybhavet, næsten helt sikkert under iltfattige forhold. At studere dette samfund giver et indblik i de forhold, hvor liv først opstod, og kan vejlede søgningen efter liv på andre 'vandverdener' i vores solsystem og ud over det."
Historiske optegnelser og naturkatastrofer
Døde zoner giver også en uset mulighed for at studere naturkatastrofer. De opretholder en uforstyrret optegnelse over tidligere regnmængder, tsunamier og jordskælv, der strækker sig over mere end 1.000 år. Forskningen viser, at store oversvømmelser opstår cirka hvert 25. år, mens tsunamier sker omtrent hvert 100. år.
Forestil dig at dykke ned i et område, hvor naturen har bevaret sine hemmeligheder intakte og dødelige i århundreder. Det er en påmindelse om, at selv i de mest betagende og farverige steder på Jorden kan der gemme sig mørke og farlige hemmeligheder.