Forskning viser: Den rigtige morgenmad kan mindske stress, depression og angst

Videnskab

26/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Måske et nytårsforsæt om at ændre morgenmadsvaner er på sin plads?

Når det handler om behandling af stress, depression og angst, tænker du måske ikke, at det, du spiser, har noget at gøre med det.

Men ny forskning viser, at nøglen til bedre mental sundhed kan ligge i din tarm - og din foretrukne morgenmad.

Forskere fra University of Virginia School of Medicine fandt ud af, at Lactobacillus - en bakterie, der findes i yoghurt, samt fermenterede fødevarer - kan hjælpe kroppen med at håndtere stress og måske også forebygge depression og angst.

Ledet af UVA-forskeren Alban Gaultier sagde holdet, at resultaterne baner vejen for behandling af mentale sundhedstilstande.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Brain, Behaviour and Immunity og blev udført ved brug af mus.

Sådan hænger det sammen

Vores kroppe er befolket af tusindvis af mikroorganismer - samlet betegnet som mikrobiota - der er afgørende for vores sundhed og trivsel, og vores tarme er ingen undtagelse.

Holdet fra UVA fortæller, at "forstyrrelser" i mikrobiota - uanset om det skyldes sygdom, dårlig kost eller andre årsager - bidrager til mange sygdomme og kan endda ende med at sprede kræft.

Det betyder, at forskere nu i stigende grad ser mod tarmen som et redskab til at bekæmpe sygdomme og forbedre sundheden.

Der er også interesse for, hvordan mikroorganismer i tarmen kan påvirke mental sundhed.

Dr. Gaultier og hans hold søgte at adskille Lactobacillus fra andre mikroorganismer i tarmen for at fastslå dets rolle - tidligere forskning antydede nemlig, at bakterien kunne omvende depression hos laboratoriemus.

Den nye forskning søger nu at forstå mekanismerne.

Udgangspunkt i tidligere forskning

Lederen af forskerteamet Gaultier sagde: "Vi var klar over fra vores tidligere forskning, at Lactobacillus var gavnligt for forbedring af humørforstyrrelser men de underliggende årsager forblev uklare, primært på grund af de tekniske udfordringer forbundet med at studere mikrobiomet."

Holdet brugte en samling af bakterier, kendt som Altered Schaedler Flora, som inkluderer to stammer af Lactobacillus og seks andre bakteriestammer.

Holdet brugte mus, der enten havde eller ikke havde Lactobacillus i deres tarme.

Ved at udføre adfærdsmæssige tests og udsætte dem for en række stressfaktorer - som fugtigt sengetøj eller et skævt bur - fandt de, at mus, der ikke havde bakterien, viste flere tegn på angst og depression.

Og de observerede, at overførsel af mikrobiota fra stressede mus til bakteriefri mus var nok til at fremkalde depressive og angstlignende adfærd.

Justerer immunforsvaret

Forskerne kunne identificere, at Lactobacilli kan opretholde niveauerne af en immunmediator kaldet interferon gamma, som regulerer kroppens respons på stress og hjælper med at afværge depression.

Forskeren Gaultier forklarede: "Vores opdagelse belyser, hvordan tarmboende Lactobacillus påvirker humørforstyrrelser ved at justere immunsforsvaret. Vores forskning kunne bane vejen for at opdage meget tiltrængte terapier mod angst og depression."

Forskeren Andrea R. Merchak tilføjede: "Med disse resultater i hånden har vi nye værktøjer til at optimere udviklingen af probiotika, hvilket burde fremskynde opdagelser af nye terapier.

"Vigtigst af alt kan vi nu undersøge, hvordan opretholdelse af et sundt niveau af Lactobacillus og/eller interferon gamma kan undersøges for at forebygge og behandle angst og depression."

Mens resultaterne ikke nødvendigvis viser, at indtagelse af yoghurt kunne hjælpe folk med at håndtere angst eller overvinde depression, antyder de, at bakterierne fundet i dette morgenmadsstykke kunne bruges som et redskab til at håndtere mental sundhed i fremtiden.

Men det kunne ikke skade at starte dagen med en skål af den proteinrige mejeriprodukt.

Kilde: The Sun