Forskere overraskede: 5000 år gammelt fund med Kheopspyramiden undrer

Videnskab

04/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Fundet blev gjort ved 'Den store pyramide'.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mange er nok klar over, at pyramiderne er noget af det ældste menneskeskabte, vi kender.

På trods af deres velbevarede fysiske vidnesbyrd er der dog stadig meget mystik forbundet med pyramiderne, og hvordan de blev konstrueret.

Derfor er der konstant nogen, der forsker omkring de store egyptiske pyramider, og den forskning har nu resulteret i en ny opdagelse.

Ved 'Den store pyramide' i Giza, Keopspyramiden, der ligger på den gamle tørre havn, har man gjort en bemærkelsesværdig opdagelse.

Det skriver det norske Illustrert videnskab.

200 år tidligere end antaget

Forskere har opdaget det ældste kendte tegn på miljøforurening, hvilket har ført til en ny forståelse af det gamle Egyptens historie.

Opdagelsen tyder på, at menneskelig aktivitet forårsagede betydelig forurening i området 200 år tidligere, end man hidtil har antaget.

Ved at bore i de udtørrede sedimenter fra den gamle Khufu-havn, som ligger ved foden af ​​pyramiderne, har et tværfagligt forskerteam afsløret forureningsniveauer af kobber, der er mellem fem og seks gange højere end de naturlige niveauer.

Den franske geokemiker Alain Véron, en af forskerne bag undersøgelsen, beskriver fundet som "den ældste lokale forurening, der nogensinde er målt i verden."

Opdagelsen antyder, at tidlige civilisationer i Egypten allerede for 4.600 år siden udledte tungmetaller i deres omgivelser.

Undersøgelsen viser, at kobberforureningen stammer fra omkring 3265 f.Kr.,

Analysen, som blev udført ved hjælp af en teknik kaldet induktivt koblet plasmamassespektrometri (ICP-MS), gjorde det muligt for forskerne at måle selv meget lave niveauer af metaller i de gamle jordlag.

De kombinerede disse resultater med kulstof-14-dateringer, hvilket præcist fastlagde tidsrammen for forureningen.