Er du doven? Foskere har fundet ud af, det kan være tegn på noget godt

Videnskab

13/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Måske skulle jeg prøve at blive optaget i Mensa ...

En sætning som lærere bruger meget til skole-hjem-samtale er: "Han/hun er dygtig, men laver ikke det, eleverne skal’. 

Normalt giver det ikke en elev bonus-point, når de får at vide, at de ikke laver noget, for i bund og grund bliver de jo bare kaldt dovne. 

Men ifølge en undersøgelse fra 2015 kan deres afslappede tilgang til skoletiden være en indikation på, hvor geniale de faktisk er.

En undersøgelse foretaget af Florida Gulf Coast University viste, at mennesker med højere IQ er mindre fysisk aktive end dem i den nederste ende af skalaen.

Genier er mindre fysiske fordi ...

Meget kloge mennesker er mere tilbøjelige til at engagere sig i mentalt-intensive aktiviteter, mens de er ligeglade med træning. 

Forskningen brugte en kognitiv test til at placere forsøgspersoner i to lejre - tænkere og ikke-tænkere. 

I løbet af en uge viste fitnesstrackere, at ‘tænkerne’ var mindre aktive på hverdage, og viste ikke den store forskel i weekenderne. 

Det menes, fordi intelligente mennesker er mindre tilbøjelige til at kede sig, hvilket betyder, at de vil bruge mere tid på intellektuelle aktiviteter. 

Og på trods af fordelene ved læsning og krydsord, gør de ikke meget for at få blodet til at pumpe.

Aktive mennesker på den anden side har brug for at blive stimuleret med eksterne aktiviteter, fordi de er mere tilbøjelige til at kede sig.

Vigtigt at være bevidst om

British Psychological Society citerede undersøgelsen og sagde: “I sidste ende er en vigtig faktor, der kan hjælpe mere betænksomme personer med at bekæmpe deres lavere gennemsnitlige aktivitetsniveau, bevidsthed.” 

“Bevidsthed om deres tendens til at være mindre aktive, kombineret med en bevidsthed om omkostningerne forbundet med inaktivitet, kan mere betænksomme mennesker derefter vælge at blive mere aktive i løbet af dagen.” 

I betragtning af, at kun 60 personer deltog i undersøgelsen, har forskerne advaret mod at lave for mange generaliseringer baseret på resultaterne.

Ikke alle er enige

Undersøgelsen har dog fungeret rigtigt hos mange mennesker, som var overlykkelige over at høre, at de faktisk er et geni. 

En kommenterede: “Jeg må være Albert f**king Einstein”, mens en anden jokede: “Dovne mennesker er smarte, fordi de får andre til at gøre arbejdet for dem.” 

Der var dog en vis modstand i andre hjørner af internettet. 

En kritiker skrev: “Du kan være doven og intelligent, ja, men de rigtige intelligente mennesker er dem, der kæmper mod fortidens dovenskab og har disciplin. Lettere sagt end gjort med at prøve at gøre det bedre.” 

I sidste ende kan ens intelligens ikke udelukkende hvile på, hvor meget de er på vej til fitnesscentret eller sidder på sofaen.

Kilde: LadBible