Forskere har forudsagt, hvornår samfundet vil kollapse - vi må håbe, de ikke får ret

Videnskab

02/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Forudsigelsen er blevet testet flere gange efterfølgende - hver gang med lignende resultater ...

Teknologi er på forkant med alt, og det kan hjælpe os med at forstå mere om livet i fremtiden, lige fra brugen af kunstig intelligens til vores overdrevne afhængighed af maskiner.

De fleste af os håber, at livet gradvist vil blive bedre, og at tingene vil blive mere effektive, som tiden går.

Imidlertid har en gruppe mere pessimistisk indstillede videnskabsmænd tilsyneladende brugt teknologi til at forudsige, hvornår samfundet som vi kender det, vil ophøre med at eksistere.

Forskerne, der er knyttet til det berømte Massachusetts Institute of Technology (MIT), brugte computermodellering til at indstille dens forudsigelse, da de tog højde for adskillige datamønstre for ting som befolkning, naturressourcer og energiforbrug.

Det skræmmende ved det er, at vi er steget i alle disse faktorer, bortset fra naturressourcer.

Til sidst blev undersøgelsen udgivet i 1972 af organisationen Club of Rome (en international samling af forskellige ledere, der tager et holistisk syn på, hvordan menneskeheden kan overkomme forskellige trusler) i publikationen "The Limits to Growth" (Væksts begrænsninger) - men den blev ikke taget synderligt seriøst.

Det burde man måske have gjort. For undersøgelsen har vist sig at være alt for præcis til, at jeg vil kunne sove godt i nat.

Mindre end to årtier væk

Gennem denne forskning lærte holdet, at samfundets fald ville ramme tæt på midtpunktet af det 21. århundrede. Og ja, hvis du havde glemt det, er det det århundrede vi i øjeblikket er midt i.

Faktisk er der tilsyneladende mindre end to årtier til sammenbruddet. 17 år, for at være præcis, da forskerne forudsagde, at kollapset ville komme i 2040.

Selvom rapporten ikke blev taget seriøst, da den udkom, er den vokset i anseelse, og i 2009 lavede et andet hold forskere end lignende undersøgelse - med meget lignende resultater ifølge The Guardian.

American Scientist konkluderede dengang, at den nyere models resultater var "næsten nøjagtig som de første her omkring 35 år senere (med et par passende antagelser). Det er vigtigt at erkende, at dets forudsigelser ikke er blevet ugyldige og i virkeligheden virker helt nøjagtige. Vi kender ikke til nogen model lavet af økonomer, der er lige så præcis over så lang tid."

Genbekræftet for tre år siden

Ud over dette bekræftede den hollandske bæredygtighedsforsker Gaya Herrington i 2021 også de noget dystre forudsigelser i undersøgelsen.

I en udtalelse til The Guardian sagde Herrington: "Fra et forskningsperspektiv følte jeg, at et datatjek af en årtier gammel model mod empiriske observationer ville være en interessant øvelse."

Herrington fandt ud af, at dataene stemte overens med forudsigelserne tilbage i 1972, som havde et worst-case scenario med økonomisk vækst, der stoppede i slutningen af dette årti, og samfundet kollapsede omkring 10 år senere.

Heldigvis havde Herrington dog en smule optimistiske nyheder.

Hun fortalte til Guardian: "Nøgleresultatet af min undersøgelse er, at vi stadig har et valg om at tilpasse os et scenarie, der ikke ender i kollaps. Med innovation i erhvervslivet, sammen med nye udviklinger fra regeringer og civilsamfund, giver fortsat opdatering af modellen et andet perspektiv på de udfordringer og muligheder, vi har for at skabe en mere bæredygtig verden."