Eksperter chokerede: Mulighed for liv på Uranus' måner

Videnskab

17/11/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Uranus har længe været betragtet som et helt "dødt" planetsystem, men nu er eksperterne ikke længere så sikre.

Forskere mener, at der kan være forhold for liv på Uranus' måner, efter at data indsamlet af NASAs Voyager 2-sonde i 1986 blev genanalyseret.

Det skriver Express.

Raumsfartøjernes forbiflyvning blev påvirket af en usædvanlig stærk solstorm, som NASA har afsløret, og som kan forklare de mærkelige magnetiske og atmosfæriske fænomener, der blev observeret på den iskolde planet.

Ifølge forskerne komprimerede denne storm Uranus' magnetosfære og sendte plasma ud, hvilket intensiverede planetens strålingsbælter og skabte data, der fik det til at se ud som om, at miljøet omkring Uranus og dens måner var mere ødelagt end det måske egentlig var. Denne storm forårsagede sandsynligvis en nedbrydning af vandrelaterede partikler og plasma omkring Uranus, som Voyager ikke opdagede, hvilket førte til den oprindelige tro på, at Uranus' måner var inaktive verdener, siger Dr. William Dunn, Londons globale universitet, om de nye opdagelser.

Fuld af overraskelser

Han forklarer "Nu kan vi forklare, at fraværet af vandioner – solstormen ville have blæst dette materiale væk."

Hvis det var tilfældet, kunne månerne under normale forhold have vist tegn på aktivitet eller endda undersurface oceaner.

Dr. Linda Spilker fra NASA’s Jet Propulsion Laboratory, som var en del af Voyager 2-missionen, bekræfter denne idé om et langt mere aktivt Uranus-system. Hun mindedes, at "forbiflyvningen var fyldt med overraskelser, og vi ledte efter forklaringer på denne usædvanlige opførsel."

Dr. Spilker mener nu, at den nye forskning forklarer de modsætninger, der blev bemærket dengang. Dr. William Dunn fra UCL fremhæver, hvor meget vores forståelse af Uranus er baseret på Voyager 2's meget korte besøg.

Ufuldstændigt billede af Uranus-systemet

Han forklarer: "Denne undersøgelse viser, at meget af planetens mærkelige opførsel på det tidspunkt kunne forklares af den enorme skala af det rumvejrfænomen, der fandt sted på det tidspunkt." Hun tilføjede: "Magnetosfæren, som Voyager 2 målte, var kun et øjebliksbillede," hvilket tyder på, at dette flygtige kig måske har givet et ufuldstændigt billede af Uranus-systemet.

De nye afsløringer øger forskernes entusiasme for en fremtidig mission til Uranus, som i øjeblikket er i de tidlige planlægningsstadier efter at være blevet prioriteret af de amerikanske nationale akademiers 2023 Planetary Science and Astrobiology Decadal Survey.

 Med Voyager 2 nu omkring 21 milliarder kilometer fra Jorden, kan en ny tæt flyvning omkring Uranus endelig give svar på de daglige dynamikker i dens magnetosfære og om dens måner rent faktisk kan understøtte liv.