Dræber 250.000 mennesker hvert år: 57-årig læge kureret for kræft i hjernen med selvudviklet kur

Videnskab

19/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De færreste overlever mere end 12 måneder, når de har fået sygdommen.

En velrenommeret 57-årig læge har vagt opsigt i den medicinske verden.

Han har nemlig gjort alle dårlige odds til skamme og kureret sig selv for en aggressiv form for kræft i hjernen - med en teknik, han selv har udviklet.

Det skriver BBC.

Den australske læge, professor Scolyer, blev diagnosticeret med den farlige kræfttype sidste år, men i sidste uge afslørede en MR-scanning, at tumoren var fuldstændig væk.

De fleste patienter overlever mindre end et år med netop den kræfttype.

"For at være ærlig, så har jeg aldrig været så nervøs for en scanning før. Jeg er letttet, kunne ikke være gladere," siger lægen til mediet.

Sådan gjorde de

Scolyers kollega, professor Long, har tidligere fundet ud af, at immunterapi har vist sig at være mest succesfuld som behandling, hvis det kombineres med brugen af medicin, inden nogen form for kirurgisk indgreb for at fjerne en tumor.

Med udgangspunkt i de resultater blev Scolyer den første patient med en hjernetumor til at få netop den form for behandling før et indgreb.

Han var også den første i historien til at få en vaccine, der var særligt udviklet til at angribe tumorens karakteristiska. Det skulle hjælpe medicinen med at finde frem til tumoren.

De første par måneders behandling var hårde med både leverproblemer, epileptiske anfald og lungebetændelse, men han siger nu, at han er tilbage i sin aktive livsstil - som blandt andet inkluderer en daglig løbetur på 15 km.

Mere forskning nødvendig

Netop den type hjernetumor koster omkring 250.000 mennesker livet verden over hvert år, og derfor er der store forhåbninger til, at Scolyers helbredelse kan vise sig at være startskuddet til noget stort.

Det næste trin er, at behandlingen skal igennem kliniske tests, ligesom der også er en videnskabelig artikel på vej.

Long understreger dog, at selvom de har taget et stort skridt i forhold til at hjælpe flere mennesker, så er man ikke der endnu, hvor man kan tale om en helt ny kur.

Forhåbentlig viser de kliniske studier sig at bringe gode nyheder med sig!

Symptomer på hjernetumor

ifølge det britiske svar på Sundhedsstyrelsen, NHS, er almindelige symptomer på hjernetumorer blandt andet:

  • Hovedpine

  • Anfald

  • Konstant kvalme og at kaste op

  • Ændringer i adfærd herunder ændring i personlighed

  • Gradvis svækkelse af den ene side af kroppen, evt. reel lammelse

  • Syns- og taleproblemer