Banebrydende dokumentar: Kvinde donerer krop til live dissektion på TV

Videnskab

24/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria F.

Toni Crews ville fremme videnskabelig forskning i sin sjældne form for kræft.

I august 2020 dør Toni Crews fra Kent af en sjælden kræftsygdom som 30-årig. Hun vælger at gøre posthum historie ved at blive den første kvinde dissekeret på TV. Det skriver LADBible.

Før sin død fascineres Toni af, hvad hendes krop gennemgår, og hun beslutter at donere sin krop til videnskabelig forskning for at fremme kræftforskning og bevare sin erindring.

En banebrydende beslutning

Toni fortæller sine forældre, at hun ønsker at donere sin krop til forskning. "Hun kom ud af køkkenet med en stak papirer," forklarer hendes mor, Jo, til The Guardian. "Hun sagde, det var hendes plan. Hun havde printet dem alle ud, underskrevet dem og bad os være vidner. For hende var det enkelt." Hendes far, Jason, tilføjer: "Det var typisk Toni. Tjek alle boksene på formularen; gør alt, hvad hun kan; sig ja til alt."

Familien indser ikke på det tidspunkt, hvor banebrydende hendes beslutning er. Efter Tonis død får Professor Claire Smith, leder af anatomi ved Brighton og Sussex Medical School (BSMS), Tonis journal og gennemgår hendes sygehistorie.

Smith ser det store læringspotentiale i Tonis sjældne kræftform og kontakter familien. Efter at have fået deres tilladelse til at bruge deres datters krop i videnskabelige vejledninger, opstår idéen til dokumentaren.

Fra køkkenbord til undervisningslokale

I stedet for en traditionel begravelse transporteres Tonis krop til BSMS for yderligere studier. I dokumentaren "My Dead Body" leder Smith en række workshops for studerende og undersøger forskellige dele af Tonis krop.

Dokumentaren indeholder også arkivoptagelser af Toni, der taler om sit liv og sin sygdom. Med kunstig intelligens-teknologi genskabes hendes stemme, så hun kan fortælle passager fra sin dagbog og tekstbeskeder.

Smith forklarer: "Vi har været så privilegerede at udforske kræftens rejse gennem Tonis utrolige donation. Som en del af denne dokumentar kunne vi invitere mere end 1.000 studerende, inklusive sygeplejersker, paramedicinere og neuroforskere, som normalt ikke ville få mulighed for at lære om denne én-ud-af-en-million kræftform. Tonis gave af kropsdonation slutter ikke med denne dokumentar. Hendes krop vil blive brugt til at uddanne vores medicinstuderende og læger i mange år fremover."

Dokumentaren "My Dead Body" kan ses på den britiske Channel 4.