3862 personer ældre undersøgt: SSI med foruroligende resultater omkring covid-vaccine

Videnskab

17/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er dog også mærkbare lyspunkter i de nye resultater!

Statens Serum Institut (SSI) har i et nyt studie undersøgt, hvor godt efterårets covid-19-vaccine beskytter imod de nye varianter, som har været dominerende herhjemme siden november 2023, og hvorvidt disse varianter forårsager alvorligere sygdomsforløb eller symptomer i forhold til tidligere varianter.

”I studiet observerede vi, at de nye varianter BA.2.86 og JN.1 var mindre følsomme over for vaccine-induceret beskyttelse, men vi fandt derimod ikke tegn på, at varianterne gav alvorligere sygdomsforløb eller symptomer. Det er vigtigt at bemærke, at selvom vaccinen var mindre effektiv mod disse nye varianter, så beskytter den stadig og nedsætter risiko for infektion og covid-19-sygdom,” siger biostatistiker og epidemiolog Christian Holm Hansen, som ledte studiet.

Baggrunden for SSI-studiet er, at der i efterårets covid-19-vaccinationskampagne blev vaccineret med en vaccine, der var målrettet en anden undervariant af covid-virussen - kaldet omicron XBB.1.5.

Det skulle dog vise sig, at netop den variant ikke blev den dominerende vinteren over. SSI igangsatte derfor straks studiet og kunne allerede den 8. februar offentliggjorde resultaterne som preprint.

”Selvom SSI og andre tidligt påviste, at den opdaterede vaccine gav 75 procent beskyttelse mod indlæggelse i ugerne umiddelbart efter vaccination, opstod der en potentiel udfordring, fordi den genetisk helt anderledes undervariant JN.1 kort efter spredte sig og udviste evne til at undvige immunitet i enkelte vaccine-antistofmålinger, ” uddyber Christian Holm Hansen.

Befolkningens immunitet er muligvis forældet

Studiet omfattede 3862 personer i alderen 65 år eller ældre, som testede positiv for covid i oktober til december 2023.

2184 personer var smittet med varianten BA.2.86 (57 procent) og heraf 1615 med JN.1.

Forskerne vurderer, at vaccinens beskyttelse på 75 procent mod indlæggelse umiddelbart efter vaccination muligvis er nærmere 64 procent, hvis man er udsat for BA.2.86-varianten.

”Det kunne tyde på, at grunden til, at omicron BA.2.86-varianterne har så stor succes med at sprede sig trods den relativt høje vaccinationsdækning, kan være, at befolkningens immunitet mere og mere stammer fra smitte med eller vaccination mod tidligere varianter såsom XBB,” fortæller epidemiolog Peter Bager, som var med til at lave studiet.

Ikke alvorligere sygdom

Studiet undersøgte også om folk blev mere syge, når de var smittet med de nye varianter.

”Vi fandt ingen tegn på øget risiko for hospitalsindlæggelse eller indlæggelse på intensivafdelinger blandt personer, som var smittet med de nye varianter i forhold til personer, som var smittet med andre varianter,” fortæller Christian Holm Hansen.

I studiet undersøgtes også selvrapporterede symptomer fra 930 smittede personer i alle aldre, som deltog i overvågningsprojektet Virusmåling i Danmark. Heller ikke her var der forskel i typen af symptomer blandt smittede med de nye varianter sammenlignet med smittede med andre varianter.

Studiet er netop publiceret i det peer-reviewede internationale videnskabelige tidskrift Lancet Infectious Diseases.