Verdensrekord: Maleri solgt for formue

Underholdning

10/05/2022

Skrevet af J. Bøgen

Et berømt maleri af Marilyn Monroe har været under hammeren på en auktion, og køberen skulle af med et historisk beløb.

Der findes mange malerier, men nogle få skiller sig alligevel ud på den ene eller anden måde.

Og et af dem, der nu skiller sig ud fra mængden må siges at være "Shot Sage Blue Marilyn". Det er malet af den berømte kunstner Andy Warhol og er et portræt af den legendariske skuespillerinde Marilyn Monroe.

Det har netop været på auktion og blev solgt for - hold nu fast - 195 millioner dollars ... det svarer til 1,37 milliarder kroner.

Dyreste maleri fra det 20. århundrede

Salget gør maleriet til det maleri fra det 20. århundrede, der er solgt for det største beløb på en auktion.

Sælgeren af det historiske maleri er "Thomas and Doris Amman Foundation", som har varetaget en legendarisk kunstsamling, som et schweizisk ægtepar havde købt i løbet af deres liv.

Køberen siges at være en amerikansk kunstsamler ved navn Larry Gagosian, der ejer en stribe gallerier, der forhandler moderne kunst.

En af de mest indflydelsesrige kunstnere nogensinde

Andy Warhol var en af hovedkræfterne bag kunstbevægelsen 'pop art', som beskæftigede sig med populærkultur længe for internettet og sociale medier kom til.

Han satte særligt fokus på den amerikanske forbrugerisme i årene efter Anden Verdenskrig, hvor han lavede ikoniske kunstværker som Coca-Cola og Campbell's Soup.

Udover Marilyn Monroe har Warhol også malet portrætter af blandt andre Liza Minelli, Liz Taylor, Jackie Kennedy og Dolly Parton. Han døde i 1987, 58 år gammel.