Markante ændringer til Melodi Grand Prix: Nu ryger de ud

Underholdning

22/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Samtidig får lande, der ikke engang kan deltage, lov at stemme.

Det blev kaldt "en regulær skandale", efter det i foråret kom frem, at seks lande angiveligt havde snydt med stemmerne til dette års Eurovision Song Contest.

Nu drager arrangørerne bag Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), så konsekvensen forud for næste års shows.

Her dropper man nemlig fuldstændig juryerne i de to semifinaler, der leder op til finalen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra EBU.

"De her forandringer anerkender showets utrolige popularitet ved at give mere magt til seerne af verdens største live musikbegivenhed," lyder det fra Martin Österdahl, der er chef for Eurovision.

Ændringerne kommer som direkte konsekvens af sidste års show, hvor EBU beskyldte seks landes juryer for at snyde med deres stemmer i den ene af semifinalerne. Noget, landene dog har nægtet.

Efter årets Eurovision nedsatte EBU en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvordan man kunne sikre showets fremtidige integritet. Deres anbefalinger er nu blevet godkendt og har ført til de nye regler for afstemningen i 2023.

Juryerne, der består af musikfaglige lokale fra hvert deltagerland, har ellers været med til afgøre resultatet i semifinalerne siden 2009.

I stedet bliver det fremover udelukkende seerne, der har magten ved de to indledende Eurovision-semifinaler, der leder op til den store finale, der afholdes lørdag den 13. maj.

Efter årets Eurovision-finale i maj kom det frem, at Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien, San Marino og Aserbajdsjan angiveligt havde snydt med deres juryafstemning og bevidst stemt på hinanden.

Juryerne kommer dog stadig til at være med til at afgøre resultatet i finalen, der finder sted lørdag den 13. maj i Liverpool.

Resten af verden må stemme med

Udover ændringer i juryafstemningen, har EBU også annonceret en ny online-afstemning næste år.

Her kan seere i udvalgte lande, der ikke selv deltager i konkurrencen, for første gang også afgive deres stemme.

I semifinalerne og i finalen vil onlinestemmerne blive omregnet, så de kommer til at have samme vægt som ét enkelt lands stemmer.

Eurovision er tidligere blevet sendt i lande som Kina, USA og Kasakhstan, og den nye afstemning skal ifølge EBU "afspejle showets globale popularitet".

Hvilke lande, der må stemme med, vil blive offentliggjort forud for næste års musikshow.

Hvem, der skal repræsentere Danmark ved næste års Eurovision, bliver afgjort den 11. februar, hvor Dansk Melodi Grand Prix 2023 afholdes i Arena Næstved.