Lidt blæreviden til påskefrokosten: Derfor hedder det "agurketid"

Underholdning

22/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det giver forbavsende god mening, når man lige dykker ned i historien bag ordet!

Du har nok hørt om udtrykket 'agurketid'. Måske har du endda selv brugt det.

Men ved du egentlig helt præcist, hvad det betyder? Og hvor udtrykket overhovedet stammer fra?

For der er faktisk en logisk, og ret sigende, forklaring bag, når man først dykker lidt ned i det.

Og for at finde ud af, hvad 'agurketid egentlig betyder, og hvor udtrykket stammer fra, skal vi tilbage til slutningen af d. 18. århundrede og et smut til Tyskland.

Når der ikke er andet end agurker ...

Ifølge sproget.dk er agurketid nemlig en oversættelse at det tyske ord Sauregurkenzeit, som direkte oversat betyde "(de) sure agurkers tid".

Ordet blev første gang brugt på tryk i 1780, og formodningen er, at det opstod som en spøg blandt handlende i den tyske hovedstad Berlin, når de skulle bruge et udtryk for den tid på sommeren, som forretningsmæssigt var noget mere stille end på andre tidspunkter.

På samme tid blev agurker dog modnet i Spreewald og solgt i netop Berling, bl.a. til at blive lagt i lage, hvilket både var og er en yndlingsspise blandt berlinere.

Tog fart, da journalisterne tog det til sig

Udtrykket fik først for alvor fat omkring 1850, hvor ordet udviklede sig til en faglig betegnelse blandt journalister og skribenter i dagspressen - og det var her, udtrykket fik den betydning, som vi kender i dag.

Ordet blev nemlig brugt til at beskrive en nyhedsfattig tid om sommeren, hvor der ikke skete det store, fordi politikerne var gået på ferie ligesom mange andre dele af samfundet. Men avisspalterne skulle jo fyldes, så aviserne måtte, i mangel af bedre, ty til - lad os kalde dem knapt så verdensomvæltende - historier som for eksempel søslanger eller for den sags skyld en historie om en landmand, der havde dyrket en overordentligt stor agurk.

Det danske ord agurketid kendes på tryk tilbage til 1897.