Lars Ranthe skal spille ikonisk statsminister - kan du se, hvem det er?

Underholdning

06/07/2023

Foto: Henrik Steen/TV 2
Foto: Henrik Steen/TV 2

Skrevet af J. Bøgen

Dokuserien bliver sendt omkring årsskiftet mellem 2023 og 2024.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Han er blevet kaldt Danmarks mest folkelige statsminister. Men hans liv var fyldt med heftige kampe på den politiske arena - og drama i familielivet.

Igennem tre afsnit fortæller dokudramaserien 'Anker' historien om socialdemokraten Anker Jørgensens liv og karriere i årene 1972 til 1979.

Ved brug af arkivmateriale fra tiden binder fortællingen virkelighed og dramatiseringer sammen i et portræt, der viser både store opture og dybe nedture for politikeren og personen Anker Jørgensen.

Serien bygger på virkelige begivenheder, som er beskrevet i bøger, artikler og Anker Jørgensens dagbøger, ligesom produktionen igennem flere år har interviewet en række af Ankers tidligere kollegaer. Redaktionen bag 'Anker' består af Søren Steen Jespersen, Bo Tengberg og Troels Uhrbrand Rasmussen.

"Vi har foretaget grundig research af både skriftlige og mundtlige kilder - fra Ankers politiske kollegaer til hans efterladte. Vi har desuden lavet en omfattende arkivresearch, som bidrager væsentligt til billedet af Anker Jørgensen og af Danmark anno 1970'erne," siger redaktionschef ved Pipeline Production, Søren Steen Jespersen, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Henrik Petit/TV 2

Overraskende valg giver vildt årti

'Anker' tager sit afsæt i 1972, da Anker Jørgensen - meget overraskende - bliver statsminister, og serien følger ham igennem et hektisk årti, hvor han først mister magten, men senere genvinder statsministerposten adskillige gange.

Det er en periode med oliekrise, krig og nye politiske vinde, som da Mogens Glistrup og Fremskridtspartiet stormer ind i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973.

Og samtidig er det turbulente år i Ankers egen familie, hvor der, som i det øvrige samfund, er et opgør med de etablerede normer.

"Idéen til 'Anker' udspringer af en fascination af en tid i stor forandring. En tid, der byder på mange paralleller til vores nutid - med en ungdom, der kæmper for lige rettigheder og klima, en krig, der udløser oliekrise og inflation samt et opbrud i det politiske miljø. Det er også fascinationen af en mand, der trods alle odds kæmpede sig op i samfundet og blev statsminister," siger instruktør Bo Tengberg.

"Vi håber, at seerne kan se sig selv i de samfundskriser, som Danmark stod i den gang, men at de også kan se sig selv i privatpersonen Anker og de universelle dilemmaer, han befinder sig i," supplerer Søren Steen Jespersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Henrik Petit/TV 2

Store politiske roller

Anker Jørgensen spilles af Lars Ranthe, og over for ham ses Maria Rich som Ankers hustru, Ingrid. Lisbet Dahl spiller Ankers faster, Carla.

Fra Christiansborg møder vi politikerne Erhard Jakobsen, Ritt Bjerregaard, Per Hækkerup, Mogens Glistrup, Svend Auken, Jens Otto Krag, Henning Christophersen og Knud Heinesen. Rollerne indtages af blandt andre Ole Lemmeke, Natalie Madueño, Ole Boisen, Esben Dalgaard, Magnus Haugaard, Frank Thiel, Jesper Ole Feit Andersen og Carsten Svendsen. Jens Jørn Spottag spiller rollen som LO's formand, Thomas Nielsen.

"Vi mener, at det er interessant med en serie om en dansk statsminister, der kom fra arbejderklassen, særligt nu, hvor vi i den offentlige debat ofte diskuterer, om politik er blevet for professionelt og for langt fra befolkningens liv. Anker havde en menneskelig troværdighed og var i øjenhøjde med sine vælgere, men kom til tider i stormvejr med sine umiddelbare reaktioner, fejllæsning af tiden og med sit mindreværd. Han lærte på den hårde måde at håndtere magten og gøre op med egne fordomme," siger TV 2 executive producer Mette Heiberg.

Dokudramaserien 'Anker' er på tre afsnit og produceres af Pipeline Production for TV 2 ved producent Troels Uhrbrand Rasmussen med støtte fra Det Danske Filminstituts Public Service Pulje.

'Anker' forventes at blive vist på TV 2 og TV 2 Play omkring årsskiftet 2023/2024.