Klar til Tour de France? Nu kommer du til at kunne høre holdenes kommunikation

Underholdning

14/06/2023

Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix/TV 2
Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix/TV 2

Skrevet af J. Bøgen

Det vil give et helt særligt indblik i holdenes taktiske spil.

TV 2s seere får lov at lytte med på radiokommunikationen under dette års Tour de France, som begynder 1. juli i Bilbao og slutter i Paris søndag 23. juli. Der bliver ikke tale om medhør, men om kurateret indhold, da det er en balance mellem at give seerne noget ekstra uden at ødelægge strategierne for de medvirkende hold.

"Det er et spændende, nyt element, som jeg håber, kan give noget ekstra til vores dækning af Tour de France," siger TV 2s cykelkommentator Dennis Ritter.

I praksis fungerer det ved, at det franske tv-selskab France Télévisions, som producerer Tour de France, får fri adgang til kommunikationen, som bliver samlet i deres sendevogn. Her sidder nogle moderatorer i tv-produktionen, der vælger, hvilke informationer der kan deles, og hvornår det er mest hensigtsmæssigt at dele dem.

Herefter vil det blive vist på skærmen med en grafik med tekst og en lydfil, så seerne kan høre, hvad der blev sagt mellem rytterne og sportsdirektørerne i bilerne. Ligesom mange kender det fra Formel 1.

"Vi håber, det vil give danskerne et endnu større indblik i det taktiske spil på holdene i Tour de France. I forvejen er vores kompetente kommentatorer og eksperter fantastisk dygtige til at forklare det, men det skulle gerne give ekstra kolorit på hele seeroplevelsen at høre en sportsdirektør blæse til angreb eller bande over, at et udbrud ikke er kørt ind endnu. Vi prøver hele tiden at optimere vores produkt og håber, at det her er en knap, som der kan skrues op for," siger John Jäger, som er TV 2s chefredaktør på Tour de France.

34 år med Tour de France på TV 2

Sommer, TV 2 og Tour de France hænger for mange danskere uløseligt sammen.

Tour-starten i Danmark og Jonas Vingegaards triumf sidste år blev et tilløbsstykke ikke blot langs de danske landeveje men også foran skærmen, hvor TV 2 og TV 2 Play havde 577.000 seere i gennemsnit på samtlige 21 etaper.

Desuden var kønsforskellene fra tidligere år nærmest udvisket, idet 47 procent af seerne var kvinder. Til sammenligning udgjorde kvinder 38 procent af seerprofilen i 2021.

TV 2 har dækket verdens største cykelløb lige siden 1989. Det begyndte med et resumé af dagens etaper, og 8. juli 1990 sendte TV 2 Tour de France for første gang live. Gennem årene er Tour de France blevet en ikonisk begivenhed, som danskerne gerne trækker i skyggen for at se.

Endda i en grad der gør Danmark til det land med den største seerandel i verden, når Tour de France ruller over skærmen.