Islandsk er nummer 3 - her er 10 af de sværeste sprog at lære

Underholdning

13/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er du enig?

Har du nogensinde forestillet dig selv som en sproglig ekvillibrist, dygtig til at jonglere med mange sprog? Måske taler du flere sprog med lethed.

Men har du prøvet at lære nogle af de ti mest udfordrende sprog for ikke-modersmålssprog?

Disse ti sprog er ikke noget for en sproglig hobbyist, men derimod for sproglige mestre, der ikke bliver let afskrækket!

Interesseret endnu? Lad os springe ud i det og lære, hvorfor de hver især tilbyder en speciel udfordring.

10. Mandarik-kinesisk

Mandarin-kinesisk er et sprog så stort og indviklet, at det får mange til at føle, at de løser et uendeligt puslespil! Før vi overhovedet kan tale om, hvor verbalt udfordrende denne gigant er, må vi tale om at skrive det.

Mandarins skriftsystem har tusindvis af unikke tegn at huske; det vil enten knække din hjerne, eller hjælpe dig med at finde din zen i den flydende karakterstil.

Hvis det at skrive på mandarin ikke er en udfordring nok for dig, kan vi nu diskutere udfordringerne ved at tale det. For det første er grammatikken en helt andet størrelse end for eksempel engelsk og andre vestlige sprog. Uden artikler og en unik sætningsstruktur vil du måske opleve det at konstruere en sætning på samme måde som at bygge et IKEA-skrivebord uden en manual.

Og for at toppe det hele har mandarin fire forskellige toner, der fuldstændigt kan ændre et ords betydning. Du kan ende med at sige, at nogen er grim, når du mente ildelugtende. Ingen af ​​delene er fantastisk, men man kommer åbenbart til at gøre mere ondt.

Dette er et sprog, du måske ønsker at droppe sprogapps og lære af en indfødt underviser i stedet for.

9. Arabisk

Arabisk er et semitisk sprog, der stammer fra den arabiske halvø og tales af over 400 millioner mennesker. Det er det officielle sprog i 26 lande og har en rig kulturel og historisk betydning.

Så hvorfor er dette sprog, der tales af over 400 millioner mennesker, så svært at mestre? Det enkle svar er variationer. Der er mange arabiske dialekter, og hver kan afvige betydeligt i udtale, ordforråd og grammatik.

Derudover byder skrivesystemet på udfordringer som at læse fra højre mod venstre.

Selvom det kan være enkelt nok at mestre, tilføjer sproget også bogstaver, der kan se anderledes ud afhængigt af deres placering i et ord, hvor vokaler ofte går i inkognitotilstand. Snart kan det føles, som om du afkoder hemmelige beskeder.

Og som de fleste sprog er der det ordsprogede kirsebær oven på grammatikken. Arabisk er ingen undtagelse; den er fuld af indviklede og spændende verbumsformer og navneordsbøjninger, der bidrager til dets allerede vanskelige niveau.

8. Japansk

Japansk fortjener uden tvivl en plads på denne liste. Over 128 millioner mennesker taler japansk, hovedsageligt i - du gættede det - Japan. Det er svært ikke at blive betaget af dets unikke skrivesystem. Men det er de sociale og kulturelle aspekter af sproget, der virkelig gør det til en udfordring.

Lad os først se på at skrive japansk. Det er en kunstform, der blander kinesiske tegn (kanji) med to stavelsesskrifter (hiragana og katakana). Memorering og kontekst vil være dine venner, når du mestrer denne skrivestil.

Den næste udfordring er en, hvor øvelse og gentagelse er alt, der vil hjælpe. Japansk tager sætningsstruktur og vender den fra, hvad engelsktalende er vant til. Verber står i slutningen af ​​en sætning, og det er ikke nemt at vænne sig til dette arrangement. Bare husk emne, objekt og derefter verbum, og du vil klare dig fint.

Men det, der virkelig giver japansk en plads på listen, er alt det, der ligger uden for det egentlig sprog. Japansk kultur lægger stor vægt på social kontekst, og forskellige niveauer af høflighed og æresbevisninger skal bruges korrekt. At vælge den forkerte kan skabe eller bryde en samtale, så du skal holde dig på tæerne.

7. Koreansk

Ved første øjekast ser du måske på koreansk og tror, ​​at det ikke er så forskelligt fra mandarin eller japansk, men du tager fejl.

Tre ting gør nemlig det koreanske sprog til en udfordring:

  • Grammatik

  • Homofoner

  • Fonetisk skrift

Koreansk kan være en hjernevrider for ikke-modersmålstalende, mest på grund af dets grammatik. Ordrækkefølge, sætningsstruktur og verbumendelser er alle ting, som sproglige elever bliver nødt til at mestre.

Og ligesom japansk er der æressystemet, hvor ordforråd og verbumsformer ændrer sig alt efter talerens og lytterens status. Tilføj dobbeltkonsonanter, aspirerede konsonanter og vokalkombinationer.

Dernæst er en udfordring, som alle, der lærer engelsk, kan relatere til. Homofoner! Koreansk er spækket med homofoner - ord, der lyder ens, men har forskellige betydninger. Hvis du ikke er opmærksom, kan du sige ben i stedet for bro eller feber, når du mente ti.

Hangul-skriftsystemet kan føles som at lære at læse og skrive igen. Med fonetiske bogstaver, der repræsenterer lyde, kan de ukendte karakterer være en smule overvældende.

6. Finsk

Finsk er intet mindre end en sproglig rutsjebane. Det er berømt for sin tankevækkende grammatik, indviklede kasus og spændende vokalharmonisystem. Åh ja, og lad os ikke glemme dets omfattende, sammensatte ordforråd!

At dykke ned i finsk grammatik kan føles som at tackle en sproglig Rubiks terning med 15 sider at jonglere med afhængigt af sætningsstruktur og kontekst - og så er der den pirrende dans af finske vokaler, der sikrer, at de passer lige ind i ordene, for ikke at nævne den stadigt udviklende konsonantgraduering. Bare det at skrive ovenstående sætning gør ondt i hovedet.

Men vent, der er mere! Finsk ordforråd elsker at låne fra andre sprog og ændre disse ord, så de passer perfekt ind i dets unikke grammatik og udtale. Det er som en hjernerystelse, hvor alle ser bekendte ud, men du er bare ikke helt sikker.

5. Ungarsk

Ungarsk er berygtet for at give sprogelever fuld valuta for pengene; men det er ikke underligt, når man ser på den sproglige labyrint.

Ungarsk er et agglutinativt sprog, hvilket betyder, at ord kan samles ved at stable præfikser og suffikser som et tårn i Klodsmajor. Og hvis det ikke er skræmmende nok, så prøv at pakke 18 forskellige tilfælde ind i din hjerne! På engelsk er der 3 ...

Ungarsk er heller ikke relateret til noget indoeuropæisk sprog, så held og lykke med at prøve at finde et velkendt ordforråd. Derudover har ungarsk nogle virkelig eksotiske vokal- og konsonantlyde, der tvinger dig til at øve din udtale, indtil solen går ned.

For at mestre denne, bliver du nødt til at fokusere på at lære ordforråd i kontekst og grave i rødderne af ungarske ord.

4. Baskisk

Europas ældste gådefulde sprog står stolt alene, uden relation til noget andet kendt sprog på Jorden. Så du ved, at det bliver en udfordring.

Det baskiske sprog er grundlæggende en eksklusiv klub. Da det ikke har nogen sproglige slægtninge, vil du ikke finde nogen beslægtede eller velkendte ord til at hjælpe dig. Du bliver bare nødt til at springe i i den dybe ende for at lære om den komplekse grammatik, agglutinative struktur og ejendommelige udtale.

Men at lære sproget kan gør en tur til det idylliske område mellem Frankrig og Spanien til en sand drøm.

3. Islandsk

Du har måske hørt, at islandsk er en lidt svær nød at knække, og du tager ikke fejl! Dette nordgermanske sprog har holdt bedre på sine vikingerødder, end Thor fatter sin hammer. Islands isolation betyder, at sproget er relativt uændret, hvilket gør det til en udfordring at lære, men også en sproglig tidskapsel.

Islandsks grammatiksystem er hovedudfordringen. Der er fire forskellige kasus for navneord, adjektiver og stedord, hver med sin egen regelbog for deklination. Derudover er der uregelmæssige verber, du skal huske.

Islandsks kærlighedsforhold til deklination slutter ikke der. Hvert substantiv kommer med sit eget deklinationsmønster, der ændrer sig selv baseret på køn og kasus. Du skal dybest set besidde Lokes sølvtunge for at udøve islandsk mesterligt.

For at toppe det hele er det islandske ordforråd som Odins skattekammer. Der er ord afledt af oldnordisk, et væld af sammensatte ord og neologismer (det er et fancy ord for nye ord).

2. Polsk

Polsk grammatik er en vild tur! Med syv kasus for navneord, adjektiver og pronominer, skifter hvert ords slutning afhængigt af dets rolle i en sætning. Og når du først kommer til verber, kan hver have op til seks forskellige tider.

Udtale og bøjning er det hemmelige krydderi i denne pølse. Din bøjning ændrer navneord, verber, præpositioner og konjunktioner.

Og du kan heller ikke slappe af, når det kommer til udtalen. Polsk har en mængde unikke lyde, såsom nasale vokaler og konsonantklynger, som kan gøre ikke-modersmålstalere tungebundne.

1. Navajo

Navajo, et indiansk sprog, der primært tales i det amerikanske sydvest, er en rigtig test for sprogentusiaster. Navajo-grammatik er som et puslespil, med præfikser og suffikser, der klikker sammen for at danne ord.

Og det er kun toppen af ​​isbjerget! Sproget har også et fængslende tonesystem, hvor tonehøjde og stress kan transformere betydningen af ​​ord og sætninger.

Hvis du af en eller anden grund tvivler på, hvor udfordrende et sprog Navajo kan være, er her nok det største sociale bevis, du nogensinde vil finde. Under Anden Verdenskrig brugte de allierede Navajo-kodetalere til at overføre følsomme oplysninger, fordi sproget var for svært at lære og blive knækket af fjenden.

Så ja, held og lykke med den.

Kilde: Listverse