Amira inden "Den Sorte Svane": Så store problemer var hun i

Underholdning

08/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mange har spurgt hvorfor, hun gjorde det.

TV 2's dokumentarserie 'Den sorte svane' kaster lys over det komplekse netværk og personerne bag dybtgående økonomisk kriminalitet.

En central figur i serien er Amira Smajic, der fungerede som muldvarp for TV2. Hun trådte frem på nationalt tv og afslørede, hvordan de kriminelle opererede.

Efter seriens afslørende episoder står mange tilbage med spørgsmål og forundring.

Hvorfor afslører andre og sig selv?

Nu løfter Amira sløret for de mulige motiver bag sin deltagelse i dokumentarserien og de udfordringer, hun stod overfor.

Det skriver B.T..

Arbejdet med rockerne synes at have trængt for tæt på og påvirket hendes liv. Derfor forsøgte hun at distancere sig fra det.

Dette er i hvert fald den forklaring, hun gav, da hun i Odense Byret afgav forklaring foran en dommer. Situationen var en del af en retslig høring i en omfattende straffesag, som det fynske politi havde efterforsket siden 2019.

Sagen er stadig ikke afsluttet og blev yderligere forsinket, da hun meldte sig syg til flere planlagte retsmøder, mens hun i al hemmelighed agerede muldvarp for TV 2.

I juni 2020 blev hun for første gang tiltalt af politiet i en sag, der primært drejede sig om bedrageri, dokumentfalsk og underslæb i millionklassen. Siden er nye anklagepunkter kommet til.

Dette fremgår af retsbogen fra et timers langt retsmøde tilbage i januar.

Havde gæld til rockerne

Det fremgår også, at hun begyndte at opbygge gæld til rockermiljøet efter 2015. Som erhvervsjurist tilbød hun sin faglige viden, men hvis hun eksempelvis ikke kunne forhindre beslaglæggelse af en motorcykel, som lovet, opstod der en gæld til rockerne, som ifølge hendes egen udtalelse til retten kunne løbe op i 500.000 kroner.

Hun endte med at afvikle en samlet gæld på næsten to millioner kroner. På dette tidspunkt gik hun personligt konkurs og blev også skilt fra sin tidligere partner, en eksrocker, som blev far til hendes søn i 2018.

Samtidig blev hendes far alvorligt syg af kræft, og hun flyttede fra København til sine forældre i Odense. Selv her fortsatte rockerne med at opsøge hende for penge ifølge hendes retlige forklaring.

Det psykiske pres var så stort, at hun endte med at tage noget af den morfin, hendes far fik for smerter i forbindelse med sygdom, hvilket både lammede hende mentalt og gav hende en rus.

I efteråret 2019 var hendes økonomiske transaktioner til rockerne blevet så rutinemæssige, at hendes daværende chef, den nu fængselsdømte og konkursramte revisor Johnny Hast Hansen, håndterede hendes løn og videreførte den direkte til en ledende figur i Hells Angels.

Op til sommeren 2020 spidsede situationen yderligere til, som Amira Smajic forklarede i retten: "Jeg havde udfordringer med gæld og pres for at komme væk fra noget. Jeg blev også kidnappet på dette tidspunkt," og hun nævnte en mistanke om, at politiet aflyttede hende.

Den langstrakte retssag mod Amira Smajic forventes at fortsætte til efteråret ved byretten i Odense.