Vladimir Putin med overraskende atomkrigs-udmelding

Ukraine-krisen

02/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er kommet med en overraskende udmelding.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, er kommet med en overraskende udmelding om en potentiel atomkrig. I modsætning til, hvad mange tror, mener han, at den aldrig må blive udkæmpet.

"Der kan ikke være nogen vindere i en atomkrig, og den må aldrig blive udkæmpet," lyder det fra Vladimir Putin i en udtalelse til de deltagende personer i en konference, der handler om at undgå spredning af atomvåben i New York mandag.

Det skriver Ritzau.

Siden Vladimir Putin bad sine styrker om at invadere Ukraine i slutningen af februar, har der været stigende bekymring for, at det ville føre til, at atomvåben vil blive taget i brug.

Det har der været flere årsager til i løbet af de seneste måneder, men faktisk meddelte Vladimir Putin allerede få dage efter invasionen, at Rusland havde valgt at øge sit atomberedskab.

I denne forbindelse udtalte han i en tv-tale, at Rusland var indstillet på at sætte sine såkaldte 'afskrækkelsesstyrker' i højt beredskab.

Hertil gjorde han det klart, at det ville føre til militære konsekvenser af hidtil uset karakter, såfremt der var andre lande, der besluttede sig for at blande sig i krigen i Ukraine.

Det var en udtalelse, der medførte, at António Guterres, der er generalsekretær i FN, advarede om, at der i lang tid ikke var udsigt til en atomkonflikt, men at det efterfølgende er tilbage inden for mulighedernes grænse.

På konferencen, der mandag fandt sted i New York i USA, blev der udsendt en fælles meddelelse fra USA, Frankrig og Storbritannien, hvori der blev rettet kritik af Rusland. Denne kritik drejer sig om den ' uansvarlige og farlige' antydning af, at atomvåben kan blive taget i brug.

"Efter Ruslands ubegrundede og ulovlig angrebskrig mod Ukraine opfordrer vi Rusland til at indstille den uansvarlige og farlige retorik og adfærd om atomvåben og leve op til sine internationale forpligtelser," lyder det fra de tre lande ifølge AFP.

Hertil lyder det også fra de tre lande, at atomvåben kun skal tjene defensive formål og forhindre krig. Derfor bør de ikke bruges til 'militær tvang, trussel eller afpresning'.