USA: Iran vil sende våben til Rusland

Ukraine-krisen

12/07/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Ifølge en amerikansk embedsmand vil Iran forsyne Rusland med våbendroner

Iran planlægger at forsyne Rusland med hundredvis af våbendroner til brug i Ukraine, ifølge en top amerikansk embedsmand.

Det skriver The Guardian

Vil træne russiske styrker

Jake Sullivan, Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsrådgiver, sagde, at oplysningerne modtaget af USA understøttede synspunkter om, at Ruslands tunge bombardementer i Ukraine, som har ført det til at konsolidere fremgangene i landets øst i de seneste uger, "kommer med en pris for opretholdelsen af sine egne våben”.

"Den iranske regering forbereder sig på at forsyne Rusland med op til flere hundrede UAV'er [ubemandede luftfartøjer], inklusive våbenkompatible UAV'er, på en fremskyndet tidslinje," sagde Sullivan og fortsatte:

"Vores oplysninger indikerer yderligere, at Iran forbereder sig på at træne russiske styrker til at bruge disse UAV'er, med indledende træningssessioner, der er planlagt til at begynde så snart som i begyndelsen af ​​juli."

Sullivan sagde, at det ikke var klart, om Iran havde leveret nogen af ​​dronerne til Rusland endnu.

Han bemærkede, at Irans droner var blevet brugt af Houthi-oprørerne i Yemen til at angribe Saudi-Arabien.

Vil fortsat hjælpe

Droner har spillet en afgørende rolle på begge sider af krigen i Ukraine, for alt fra at affyre missiler på afstand, til at kaste små bomber på mål, til at gennemføre rekognoscering for artilleristyrker og landtropper.

Ukraines styrker har haft særlig succes med at bruge tyrkisk-fremstillede Bayraktar-væbnede kamp-UAV'er, og USA og andre allierede har forsynet Kiev med mange typer mindre droner.

"Fra vores perspektiv vil vi fortsætte med at gøre vores del for at hjælpe med at opretholde det effektive forsvar af Ukraine og hjælpe ukrainerne med at vise, at den russiske indsats for at slette Ukraine af kortet ikke kan lykkes," sagde Sullivan.

Sullivans afsløring kommer på tærsklen til præsident Joe Bidens rejse til Israel og Saudi-Arabien, hvor Irans atomprogram og ondartede aktiviteter i regionen vil være et centralt emne for diskussion.

USA's beslutning om offentligt at afsløre, at de to landes vigtigste regionale rival var med til at genopruste Rusland, kommer, da både Israel og Saudi-Arabien har modsat sig at tilslutte sig globale bestræbelser på at straffe Rusland for dets invasion af Ukraine på grund af deres indenlandske interesser.