Umuligt at stoppe: Kup mod Putin er på vej

Ukraine-krisen

17/05/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Ifølge vedholdende rygter fra særligt ukrainske efterretninger er der et kup på vej mod Putin. Det er ifølge den ukrainske generalmajor Kyrylo Budanov allerede i gang, og det kan blive umuligt for Putin at stoppe.

I et ekstraordinært interview med Sky News fortæller generalmajor Kyrylo Budanov, at krigen meget vel kan være slut allerede i august i år.

Ifølge Budanovs forudsigelser vil Rusland kollapse, hvis de lider et nederlag i Ukraine. Det vil føre til, at Ruslands leder, Vladimir Putin, vil blive afsat. Faktisk er der allerede en bevægelse i gang i Rusland, der forsøger at tage magten fra Putin.

"Det vil i sidste ende føre til et lederskifte i Rusland. Denne proces er allerede iværksat, og de tænker allerede i den retning," udtaler Budanov under interviewet.

Budanov mener således, at et kup på Vladimir Putin allerede er på vej. Det skyldes bl.a., at Putin, ifølge Budanovs efterretninger, er i en "meget dårlig psykisk og fysisk tilstand, og han er meget syg."

Putins fysiske tilstand har været meget diskuteret på det seneste. Flere videoer har floreret, der har givet anledning til mistanke om både Parkinsons, blodkræft og andre alvorlige sygdomme. Budanovs udtalelser cementerer mistanken om Putins sygdom, idet Bodanov udtaler sig skråsikkert og afviser, at udtalelserne udelukkende er propaganda.

Hvem vil efterfølge Putin

Skulle omstændighederne tvinge Putin til at træde tilbage, bliver hans umiddelbare afløser Mikhail Mishustin.

Mishustin er i øjeblikket Ruslands premierminister og er derfor Putins næstkommanderende. Derfor vil han overtage magten i det tilfælde, at Putin selv træder tilbage.

I tilfælde af et militært kup, er det usandsynligt, at Mishustin bliver indsat som øverste leder i Rusland.

Hvis militæret i stedet for forsøger at vælte Putin, så kan magten ende hos forsvarsminister Shoigu. I øjeblikket hjælper Sergei Shoigu med at koordinere invasionen af ​​Ukraine, men måske planlægger han også, at overtage magten i Kreml.

Selvom han udfører ordrer, der kommer direkte fra Putin, så følger det russiske militær hans ordrer. Teoretisk set kunne han bruge denne magt til at tilrane sig den øverste ledelse fra Putin i et kup. Men Putin og Shoigu anses som værende venner, så umiddelbart anses det ikke som værende sandsynligt, at Shoigu vil forsøge sig med et kup. Kommer kuppet fra militæret, er det derfor endnu usikkert, hvor ledelsen af landet vil blive placeret.

Budanov mener dog, at et kup vil sætte en stopper for krigen, og Putin derfor ikke vil blive afløst af endnu en tyran, der vil efterprøve mulighederne for at genskabe Sovjetunionen.