Udsender advarsel: Dette kan få Putin til at bruge atomvåben

Ukraine-krisen

09/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Vladimir Putin er ikke bange for at tage atomvåben i brug. Den russiske præsident kan ty til de altødelæggende våben, hvis han står overfor at blive presset ud af Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er ikke bange for at tage atomvåben i brug. Dette kan han ende med at gøre allerede i starten af 2023, lyder det fra en britisk general.

Det skriver det australske medie News.com.au.

Sir Richard Barrons har advaret om, at den russiske præsident 'sandsynligvis' vil gøre brug af taktiske atomvåben, såfremt han står overfor at blive presset ud af Ukraine.

Den dekorerede kommandant, der gik på pension i 2016, forklarede, at den russiske præsident ser villig til at bruge mindre atomvåben som et middel til 'tvang'.

"Det ville være den første gang, at atomvåben tages i brug i 77 år, og det vil bryde et enormt tabu. Men det er ikke utænkeligt for russerne, hvis målet retfærdiggør det i deres øjne," har han skrevet i The Sunday Times.

Han advarede også om, at Vesten skal overveje det faktum, at Vladimir Putin nu 'sandsynligvis vil anvende taktiske atomvåben', såfremt han skulle blive presset ud af Ukraine.

Og da Ukraine forventer at igangsætte en ny offensiv, der har til formål at forsøge at presse de russiske tropper ud, kan de taktiske atomvåben blive taget i brug allerede i starten af 2023.

"En bredere ukrainsk offensiv og mobilisering, der forventes, så snart det næste (europæiske) forår, kan føre til succeser på slagmarken og befrielse af områder, der er beslaglagt af Rusland," skriver han.

"Dette kan skabe andre risici. Hvis Putin fornemmer nederlag, vil han så blive fristet til at bruge taktiske atomvåben til at ændre virkeligheden på slagmarken?"

Han forklarede, at et russisk atomangreb i Ukraine ikke vil blive udført med store atombomber, der eksempelvis vil kunne jævne dele af London eller New York med jorden.

Den russiske præsident vil derimod tage mindre atomvåben i brug på slagmarken, som vil være mindre kraftfulde ende de atombomber, der blev brugt af amerikanerne på Hiroshima og Nagasaki under Anden Verdenskrig.

Men til trods for, at disse bomber betragtes som værende mindre, dræbte de alligevel mere end 200.000 personer, og skabte nærmest ubeskrivelig rædsel i de to byer.

Den britiske general har antydet, at et 10 kt sprænghoved kan blive anvendt af russerne, og det potentielt vil blive affyret med et Iskander-missil.

"Disse våben eksisterer til brug under netop den slags omstændigheder, krigen i Ukraine kan føre til, så ingen bør påstå at blive totalt overrasket, hvis de bliver brugt," lyder det.

Han forklarede desuden, at brugen af ​​et atomvåben i Ukraine kan være et bristepunkt for Vesten, da det potentielt kan føre til øget intervention og et forsøg på at fjerne Putin.