Solgte sit trofæ for 6,2 millioner

Ukraine-krisen

30/05/2022

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Pengene skal gå til at bekæmpe Rusland

Kalush Orchestra, det ukrainske band, der vandt dette års Eurovision Song Contest, har solgt deres trofæ for at skaffe penge til krigen i Ukraine.

Det skriver BBC

Vil købe droner

Krystalmikrofonen blev bortauktioneret på Facebook, med det formål at købe droner til Ukraines militær.

Salget faldt sammen med bandets optræden ved en velgørenhedskoncert ved Berlins Brandenburger Tor. Det havde til formål at skaffe penge til lægehjælp og forsyninger.

Væn jer ikke til krigen

Ved en tale ved koncerten appellerede bandmedlemmet Oleh Psiuk til folk om ikke at vænne sig til krigen, som ifølge FN har efterladt mindst 4.031 civile døde og 4.735 sårede.

Det har også tvunget mere end 14 millioner mennesker til at flygte fra deres hjem, siden Rusland invaderede den 24. februar, hvor flere byer blev ødelagt.

"Jeg synes, det skal være på forsiderne altid, indtil freden kommer," sagde Psiuk, hvis Eurovision-sejr var blevet tippet i opløbet til konkurrencen.

Hyldest til sin mor

Deres sang, Stefania, blev oprindeligt skrevet som en hyldest til Psiuks mor, men følelsesladede tekster som "Jeg vil altid gå til dig ad knuste veje" er blevet genfortolket som et opråb.

Den ukrainske tv-vært Serhiy Prytula meddelte, at pengene indsamlet fra salget af trofæet ville blive brugt til at købe tre ukrainsk-fremstillede PD-2-droner. Droner bruges flittigt af ukrainske og russiske styrker, både som våben og rekognosceringsfly.