Russisk kampgruppe melder ud: Denne dato slutter det

Ukraine-krisen

05/5/23 | 10:06

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Wagner-gruppen kæmper på den russiske side. Gruppens leder er kommet med en udmelding om, hvornår styrkerne trækker sig.

Ifølge den russiske leder og grundlægger af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, vil gruppens lejesoldater trække sig ud af byen Bakhmut i det østlige Ukraine den 10. maj.

Wagner-gruppen har i krigen i Ukraine kæmpet på Ruslands side og har spillet en central rolle i de voldsomme kampe mellem ukrainske og russiske soldater i Bakhmut siden sidste sommer.

Prigozjin forklarer i en udtalelse, at Wagner-gruppen vil overlade deres stillinger til soldater fra den russiske hær og derefter trække sig tilbage fra fronten for at "slikke sår".

Han har tidligere kritiseret det russiske styre for ikke at støtte gruppens militære indsats tilstrækkeligt, herunder gruppens mangel på ammunition.

Det er dog usikkert, om Prigozjins udmelding kan tages for pålydende. Han er tidligere kommet med lignende udmeldinger om krigen i Ukraine.

Meldingen om Wagner-styrkernes exit fra Bakhmut kommer kort tid efter, at Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, har lovet at øge produktionen af våben og sikre forsyninger til Wagner-soldaterne. Sjojgu udtalte, at de russiske militære styrker, som kæmper i Ukraine, er afhængige af genopfyldning af deres våbenlagre.

Wagner-gruppen er kendt som en af de mest berygtede private militære enheder i Rusland og har tidligere været involveret i militære konflikter i Syrien og Libyen.

Gruppens tilstedeværelse og aktiviteter i Ukraine har været genstand for alvorlig kritik fra det internationale samfund og betragtes af Ukraine og vestlige lande som en trussel mod landets suverænitet og territoriale integritet.