Risiko for brugen af atomvåben stiger

Ukraine-krisen

10/3/22 | 08:47

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Tidligere CIA-chef advarer om en ny eskalering.

Amerikanske embedsmænd advarer nu om, at der er øget risiko for at Rusland kan slå ud i vrede over Ukraines voldsomme og modige modstand ved at bruge små atomvåben, ifølge rapporter.

Det frygtes, at Rusland kan beslutte at tage det drastiske skridt, hvis russiske styrker fortsætter med at møde voldsom modstand fra det ukrainske folk, skriver Mirror.

Under en høring i House Intelligence Commitee i går, sagde CIA-direktør William Burns, at den russiske militærdoktrin overvejer brugen af ​​mindre taktiske atomvåben. Burns sagde: 

"Du ved, russisk doktrin hævder, at du eskalerer for at deeskalere, og derfor tror jeg, at risikoen ville stige ifølge doktrinen."

En tidligere højtstående embedsmand i Det Hvide Hus, der er bekendt med russiske nukleare sikkerhedsspørgsmål, fortalte, at risikoen for en første russisk atomanvendelse er stigende - hovedsageligt motiveret af, at Putin ikke ser sådanne våben på samme måde som USA eller endda det tidligere Sovjetunionen.

Kilden, der beskrev disse våben som et "krigsværktøj" for Putin, fortalte:

 "USA har nyere våben til at afskrække konventionel konflikt. Rusland har atomvåben som en del af en krigskampplan."

Den tidligere embedsmand tilføjede, at faren er stigende "præcis fordi konflikten i Ukraine går dårligt" - og skitserede et scenarie, hvor Putin konsoliderer nogle gevinster i det sydlige Ukraine, men undlader at installere en ny regering i Kyiv, og dermed fuldende sin invasionsplan

Generalløjtnant Scott Berrier, direktør for Pentagons Defense Intelligence Agency, sagde, at Rusland under Putin har arbejdet på overarbejde for at modernisere sine våben, især atomvåben med en mindre ydeevne.

“Putin har investeret i taktiske atomvåben. Jeg tror, ​​at han mener, at det giver ham en asymmetrisk fordel,” sagde han.