"Putins topagenter er gammeldags og klodsede spioner"

Ukraine-krisen

03/6/22 | 06:04

Skrevet af Kathrine Frich

En redaktør fra mediet The Insider afslører nu, hvordan det står til med de russiske spioner

Den russiske redaktør og undersøgende journalist Roman Dobrokhotov (38) har i en årrække arbejdet på at afsløre korruption, kriminalitet og klodsethed i Vladimir Putin og hans russiske regime.

Det skriver Dagbladet

I 2013 var Dobrokhotov med til at stifte The Insider, et organ for undersøgende journalistik.

"Allerede dengang var det helt åbenlyst, at det ikke var nok at være aktivist for at ændre Rusland. De fleste russere var passive og kendte ikke regeringens mange forbrydelser – eller hvor korrupt og ukontrollabel den var. Så vi troede, at undersøgende journalistik var en måde at informere folk på - og dermed også få dem til at forstå vigtigheden af ​​at ændre regimet," siger Dobrokhotov til Dagbladet.

Ulovlig i Rusland

The Insider fik hurtigt mange russiske læsere, og onlinemediet har fordoblet antallet, efter Rusland gik i fuld krig mod Ukraine i år. Det på trods af, at bladet er blevet erklæret ulovligt i Rusland.

"Nu er der et meget stort ønske om information om, hvad der egentlig sker i Ukraine-krigen. Efter at den startede fuldt ud i år, har vi fået dobbelt så mange læsere. Og det selvom vi officielt blev blokeret af Rusland under krigen," siger han.

De fleste, der læser The Insider, læser det via VPN, hvilket betyder, at du opretter forbindelse til en server, så de russiske myndigheder ikke opdager, hvad du læser online.

Afslører en række russiske spioner

i sidste uge afslørede Dobrokhotov, hvordan han og hans kolleger i The Insider har afsløret en række russiske spioner. Til Dagbladet uddyber han:

"Vi arbejdede ud fra en meget simpel idé om, at det russiske regime er lige så dårlige til at skabe gode spioner, som de er til effektivt at bygge biler - eller veje. Det var rigtigt," siger han og forklarer:

"Mange russiske spioner er uddannet til at være spioner, før den digitale tidsalder ramte. De ved ikke, hvordan man skjuler digitale spor og laver mange dumme fejl. Vi har de instrumenter, der gør, at vi kan opdage dem," siger redaktøren. Dobrokhotov påpeger, at systemerne under en autoritær regering ofte er ineffektive.

"Folk er ikke særlig motiverede og fleksible, når det kommer til at tilpasse sig nye virkeligheder, så det er helt naturligt, at de er dårlige i en moderne verden. Ikke James Bond"

Mere Johnny English end James Bond

Søgning i databaser, både åbne og lukkede, gav dem mange svar.

"For os undersøgende journalister er det meget rart, at Rusland er så korrupt, for så kan man købe informationer for penge, og dermed adgang til alle mulige databaser," siger han.

Mens redaktøren og kollegerne arbejdede på oppositionslederen Alexei Navalnys opsigtsvækkende forgiftningssag, dukkede en anden agent fra en anden forgiftningssag pludselig op med et overraskende ens pasnummer. De havde undersøgt denne spion i forbindelse med en mislykket forgiftningssag i Montenegro. Så lavede kollegerne et eksperiment:

"Vi ændrede de sidste numre i passet og søgte i en pasdatabase. Så fandt vi en anden spion. Og en anden. Vi opdagede et dusin agenter, blot ved at ændre de seneste numre på passene. Så det betyder russiske sikkerhedsagenter ... De er ikke James Bond, de er mere som Johnny English, siger Dobrokhotov.

Klodsede fejl

Ifølge Dobrokhotov lavder de russiske spioner klodsede fejl, som de kan udnytte:

"Spioner bryder sig for eksempel ikke om at bruge deres korrekte adresse, når de tilmelder sig, så måske indtaster de arbejdsadressen? Så da vi gennemsøgte hovedkvarteret, fandt vi navnene på over tusinde agenter. Med pasdata, mailadresser og meget mere," siger han.

Kollegaerne på The Insider har fundet andre agenter, da de søgte i en rejsedatabase i forbindelse med forgiftningssager om russisk opposition.

"Vi søgte i en rejsedatabase og søgte efter sikkerhedsagenter, der er eksperter i kemiske våben. Flere af dem rejste til de samme byer, på de samme dage, som Navalnyj og andre, der blev forgiftet. Efter vores udgivelser måtte selv Putin indrømme, at disse agenter fulgte Navalnyj. Vi bruger data, det kan man ikke benægte," siger Dobrokhotov.