Putin vender på en tallerken: 'Vi har ingen problemer med Finland og Sverige'

Ukraine-krisen

18/05/2022

Screenshot, Youtube
Screenshot, Youtube

Skrevet af Redaktionen

Flere gange har Vladimir Putin raslet med sablen i forhold til Sverige og Finland. Skulle de vælge at ansøge om NATO-medlemskab, så lød det fra Rusland, at de stod klar med direkte gengældelse. De udtalelser tager Putin nu afstand fra.

Putins udtalelser kom i går under et møde mellem lederne af CSTO, der er en russisk domineret sikkerhedsalliance. I en video, der er udsendt efter mødet, siger Vladimir Putin noget ganske overraskende.

"Med hensyn til udvidelsen (af NATO) har Rusland intet problem med disse lande - ingen. I denne forstand er der ingen umiddelbar trussel mod Rusland fra en udvidelse (af NATO) til at omfatte disse lande," udtaler Putin i videoen.

Putins kovending kommer efter, at Finland har offentliggjort, at de ansøger om medlemsskab i NATO.

Efter en maratondebat i Finland, der varede halvanden dag, stemte 188 ud af 200 finske lovgivere for NATO-medlemskab. Det afslutter en æra på 75 år, hvor Finland har ført en militære alliancefri politik.

"Vores sikkerhedsbillede har ændret sig fundamentalt," sagde den finske premierminister Sanna Marin til parlamentet mandag, da ​​debatten gik i gang.

"Det eneste land, der truer europæisk sikkerhed, og som nu åbenlyst fører en angrebskrig, er Rusland," sagde hun yderligere.

Ifølge offentlige meningsmålinger fra Finland ønsker mere end 75% af finnerne at tilslutte sig NATO. Det er næsten tre gange så mange som før krigen i Ukraine begyndte.

Også Sverige har ansøgt om medlemskab i NATO. Her er støtten til NATO-medlemsskab også steget. Dog kun med 50 procent siden krigens begyndelse.

Sverige forblev neutral under hele Anden Verdenskrig og har holdt sig uden for militære alliancer i mere end 200 år.