Nu vil Ukraine generobre Krim-halvøen og Donbas-området

Ukraine-krisen

10/5/22 | 06:51

Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba - Foto: Shutterstock
Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba - Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Det går op og ned for begge parter i krigen i Ukraine, men ukrainerne slår fast, at de fortsat tror på en sejr.

Lige siden de første russiske kampvogne rullede over grænsen til Ukraine d. 24. februar, har landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, hårdnakket holdt fast i, at ukrainerne og friheden vil sejre over Rusland. 

Han har af flere omgange kaldt Rusland for "ondskaben selv," og beskrevet ukrainerne som det værktøj, der kan fjerne ondskaben fra Europa.

Selvom præsidenten konstant har forsøgt at holde moralen og hovedet højt, har det flere gange set sort ud for Ukraine, da landet er klart underlegent i forhold til den enorme besættelsesmagt, som har en hær der er mange gange større end Ukraines. 

På det seneste har det dog lykkedes ukrainske soldater - med hjælp fra Vestens våben - at presse russerne længere mod øst og ud af blandt andet Kyiv. 

Det går faktisk så godt for ukrainerne, at landets udenrigsminister, Dmytro Kuleba, nu har slået fast, at målet ikke længere blot er at skubbe russerne tilbage til de østlige områder, som var besat inden d. 24. februar. 

Det har han ifølge TV2 udtalt til Financial Times. 

Nu er målet at skubbe de russiske invasionsstyrker helt ud af Ukraine, hvilket vil sige, at Ukraine også vil generobre Krim-halvøen, som har været russisk besat siden 2014, og Donbas-området i det østlige Ukraine, som har været delvist besat af prorussiske oprørere siden 2014. 

Kuleba slog dog i interviewet fast, at det kun kan lykkes, hvis Vesten fortsætter med at støtte Ukraine med våben, som de har gjort indtil nu, og det ser det umiddelbart ud til, at Vesten har tænkt sig at gøre. 

USA - som er den klart mest magtfulde spiller i Vesten - har således netop genindsat 'Lend-Lease'-loven fra Anden Verdenskrig, som gør, at de kan leje og låne ubegrænsede mængder våben ud til for eksempel Ukraine.