Nu hævner Rusland sig på Danmark

Ukraine-krisen

28/02/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Rusland har svaret igen mod EU's flyveforbud.

Natten til mandag indførte EU - herunder Danmark - ifølge Berlingske flyveforbud for russiske fly, hvilket vil sige at russisk ejede fly - herunder privatfly - eller fly, som flyver for russiske selskaber, ikke vil få tilladelse til at flyve ind i luftrummet over et EU-land. 

Et lignende forbud meldte Storbritannien ud inden EU, og det er blot én af mange sanktioner som blandt andre EU-landene, USA og Storbritannien har indført mod Rusland som konsekvens af landets invasion af Ukraine.

u svarer Rusland dog igen, og ifølge det russiske statsmedie Interfax har Rusland således netop indført et lignende flyveforbud i Ruslands luftrum. 

"I overensstemmelse med folkerettens normer er der som svar på de europæiske staters forbud mod flyvninger med civile fly, der drives af russiske luftfartsselskaber og/eller er registreret i Rusland, blevet indført restriktioner på flyvninger for luftfartsselskaber fra 36 stater," står der således i en erklæring fra Federal Air Transport Agency (FATA), som er det ministerie, der er ansvarlig for blandt andet passagerflyvninger i Rusland. 

Flyveforbuddet gælder følgende lande: Østrig, Albanien, Anguilla, Belgien, Bulgarien, Britiske Jomfruøer, Storbritannien, Ungarn, Tyskland, Gibraltar, Grækenland, Kongeriget Danmark, Jersey, Irland, Island, Spanien, Italien, Canada, Cypern, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Finland, Frankrig, Kroatien, Tjekkiet, Sverige og Estland.

Flyvninger kan dog udføres med særlig tilladelse fra FATA eller Ruslands udenrigsministerie. 

Det danske Udenrigsministerie har kort inden Ruslands udmelding meldt ud, at de ændrer rejsevejledningen for Rusland på grund af flyveforbuddet.

"Rejsevejledningen for Rusland er opdateret. Vi fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til hele landet. Sikkerhedsniveauet hæves således fra gul (vær ekstra forsigtig) til orange (vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser) for hele landet med undtagelse af områder i rød, hvortil alle rejser fortsat frarådes," har de således skrevet i et opslag på Facebook sent i går aftes, d. 27. februar. 

Opslaget fortsætter: "Hvis du befinder dig i Rusland som dansk turistrejsende, opfordrer vi dig til at arrangere hjemrejse til Danmark, mens det fortsat er muligt med kommercielle flyvninger."