Mordere fra russiske fængsler løslades for at kæmpe i Ukraine

Ukraine-krisen

10/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Russerne ser virkelig ud til at mangle tropper i Ukraine.

"I'll make you an offer, you can't refuse." Ja, det let omskrevne citat er fra Godfather-filmen, men lige nu kan det også bruges om situationen i Rusland.

Her florerer der nemlig et tilbud til de indsatte i de russiske fængsler: Få 24.000 kroner i månedsløn og benådning efter seks måneder. Hvad end du er morder, narkohandler eller noget helt tredje.

Men der er en hage ved tilbuddet - det kræver nemlig, at du melder dig til at kæmpe i Ukraine.

Putin er så desperat efter at finde nye tropper, han kan sende til fronten, at der er oprettet et program, der giver dømte forbrydere mulighed for at ændre deres liv radikalt, hvis de altså siger ja til at slutte sig til invasionshæren.

Det skriver CNN.

Og noget tyder på, der er mange, der hellere vil sætte livet på spil i krig end at rådne væk i de overfyldte russiske celler.

Ifølge aktivister, som CNN har talt med, har et trecifret antal fanger takket ja til tilbuddet.

Gælder ikke pædofile og voldtægtsforbrydere

Men tro det eller lad være, så har de russiske myndigheder faktisk en form for moral, når det kommer til rekruttering af fanger.

Tilbuddet gælder nemlig ikke indsatte, der er dømt for pædofili, voldtægt eller politisk ekstremisme. Den sidste kategori kan dog også hænge sammen med, at russerne ikke er interesseret i at sende politiske modstandere afsted til Ukraine af frygt for, at de vil hoppe af og måske endda kæmpe imod russerne.

Men risikoen for at dø i Ukraine er mildest talt høj, og derfor har de russiske myndigheder også sørget for at garantere for de indsattes efterladte - hvis du dør i Ukraine, får din familie nemlig knap 600.000 kroner.

Hvis myndighederne altså lever op til deres løfter.

"I løbet af de sidste tre uger af juli har der været en rigtig stor bølge af det her projekt af at rekruttere tusindvis af russiske indsatte og sende dem i krig," fortæller Vladimir Osechkin til CNN. Han er leder af Gulagu.net, som er en In the last three weeks [in July], there is a very big wave of this project to recruit thousands of Russian prisoners and send them to the war," said Vladimir Osechkin, head of Gulagu.net, der taler de indsattes sag i Rusland.

Og han advarer om, at der ikke er nogen garanti for, at hverken lønnen til de indsatte, der bliver sendt til Ukraine, eller udbetalingen til de efterladte overhovedet vil blive lavet.

"Der er ikke nogen rigtig kontrakt. Det er ulovligt," siger han.