Medie: Rusland er statsbankerot

Ukraine-krisen

27/06/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Rusland har misset en rentebetaling til udenlandske investorer på 100 millioner dollars.

Rusland har søndag misset en rentebetaling til nogle af deres udenlanske investorer. De skulle have betalte 100 millioner dollars.

Det skriver Ektstra Bladet

Den 27. maj skulle Rusland have betalt en rentebetaling, som aldrig er kommet. Siden er der gået 30 dage, hvor kreditorerne ikke har set noget til deres penge. Derfor erklærer de nu Rusland for statsbankerot.

Kreditvurdering ikke foretaget

Det er generelt ikke op til kreditorerne at erklære et land statsbankerot. Normalt er det de store kreditvurderingsvirksomheder, der har den magt. Når de erklærer et land for bankerot, betyder det, at statskasserne er tomme og at landet ikke kan betale af på sin gæld.

Det er dog ikke muligt med Rusland, fordi de tre største kreditvurderingsvirksomheder fra EUs side har fået forbud mod at kreditvurderer Rusland. Derfor kan de ikke vurdere, hvorvidt Rusland reelt er statsbankerot.

Ikke første gang

Når et land går statsbankerot er der ikke nogen formelle konsekvenser. Det kan dog give Rusland dårligere vilkår, hvis de i fremtiden vil låne penge.

Det er ikke første gang Rusland går statsbankerot. Det skete sidst i 1918, men BBC News fortæller at landet også var bankerot i 1988, da præsident Boris Jeltsins embedsperiode fik en kaotisk afslutning.

Anton Siluanov, der er finansminister i Rusland er dette dog en "farce". De 100 millioner dollars skulle være sendt til banken Euroclear til distribution, men sidder eftersigende fast der.

Det er Vestens skyld

Tidligere har Rusland dog udtalt, at man ikke længere kan forvente, at landet betaler af på sin gæld. Det skyldes de økonomiske sanktioner vi i Vesten har indført mod landet. De har kaldt det force majeure. Hvilket er en situation som man ikke har kontrol over.

Senioranalytiker hos investeringsfonden Loomis Sayles, Hassan Malik mener dog ikke, at Rusland kan påstå det:

"I sagens helhed var sanktionerne i sig selv et svar på en handling foretaget af en selvstændig part, siger han med henvisning til Ruslands invasion af Ukraine."

Det er svært for den russiske regering at betale af på sin gæld, da mange af deres euro og dollars ligger i andre lande. De fleste af disse lande har valgt at indefryse midlerne.