Krigen kan rykke tættere på: Rusland truer nordiske lande

Ukraine-krisen

15/05/2022

Skrevet af Redaktionen

Rusland har fremsat en direkte trussel i kølvandet på, at henholdsvis Finland og Sverige nærmer sig NATO-medlemskab.

Rusland har ikke planer om blot at se til, hvis NATO i fremtiden indsætter styrker og infrastruktur nær den russiske grænse.

Sådan lyder det fra den russiske viceudenrigsminister Alexander Grushko, der er blevet citeret af det statsdrevne nyhedsbureau RIA. Det skriver The Guardian.

Grushko hævder, at Rusland ikke har fjendtlige hensigter over for hverken Finland eller Sverige. Hertil har han også udtalt, at de ikke ser nogen 'reelle' årsager til, hvorfor de to lande skulle slutte sig til NATO.

"Det vil være nødvendigt at reagere... ved at tage passende frohold, der vil sikre afskrækkelsens levedygtighed," er Grushko blevet citeret af Grushko for at have udtalt.

Han gentog også den tidligere udmelding fra Rusland om, at omfanget af deres reaktion og svar på en potentiel udvidelse fra NATO vil afhænge af, hvor tæt deres militære aktiviteter bliver flyttet mod den russiske grænse.

Derudover vil der også blive taget højde for, hvilken infrastruktur, der er tale om – og i hvor stort et omfang. Ikke desto mindre har russerne dog i sinde at reagere, hvis de to lande bliver en del af NATO.

Meget tyder dog på, at de to lande ikke har i sinde at lade sig skræmme af Rusland, da der er forlydender om, at de begge ønsker medlemskab af NATO.

Torsdag i sidste uge blev det af den finske præsident meldt ud, at Finland har planer om at søge om medlemskab. Ligeledes er der også en klar forventning om, at Sverige vil følge trop, og blive en del af forsvarsalliancen.

Hvis de to lande ender med at blive en del af NATO, vil det betyde, at den vestlige alliance bliver yderligere udvidet, hvilket russiske præsident, Vladimir Putin, netop havde et mål om at forhindre.