Hensynsløs Putin: Rekrutterer 'børnehær'

Ukraine-krisen

19/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Ifølge menneskerettighedsembedsmænd rekrutterer Putin en "børnehær" for at øge antallet af tropper i Ukraine.

Den russiske præsident siges at gennemgå ungdomsklubber og indkalde 16-årige til at erstatte de anslåede 30.000 soldater, der blev dræbt, såret eller fanget i invasionen.

Ukrainske embedsmænd har opfordret FN til at undersøge Putins påståede ulovlige udsendelse af børnesoldater.

Menneskerettighedsorganisationer hævder, at unge bliver rekrutteret fra patriotiske klubber, der opstod i russisk-besatte dele af det østlige Ukraine, efter dets invasion i 2014, som en del af en kampagne for at fremme landets kultur i Luhansk og Donetsk. Det skriver DailyStar.

De siges at være under militær træning og kan blive sendt til frontlinjen mod deres vilje. Nogle er allerede blevet sat i aktion og døde i kamp.

Unge russiske militærkadetter - som ikke formodes at blive udsendt til krigszoner - er også blevet fundet på slagmarker i Ukraine. Det ukrainske parlaments kommissær for menneskerettigheder, Lyudmyla Denisova, sagde, at børn, der deltog i de såkaldte patriotiske klubber, bliver mobiliseret til ulovlige våbenformationer.

"De har trænet militær, og der har været dødsfald blandt disse teenagere. Nu fremmer de indrejse i hæren af ​​civile, inklusive børn i de midlertidigt besatte områder," sagde Lyudmyla Denisova.

Russiske befalingsmænd har vist en noget afslappet holdning til international lov under Ukraine-konflikten. Britisk-fødte Aiden Aslin, en tidligere plejearbejder fra Nottinghamshire, der bleve fanget,mens han kæmpede for at hjælpe med at forsvare Ukraine, er blevet grusomt paraderet på en russisk tv-propagandaudsendelse.

"Jeg er meget bekymret for Aiden Aslins sikkerhed. At bruge billeder af krigsfanger til propaganda er forkert og i strid med Genève-konventionen," sagde parlamentsmedlem Robert Jenrick.

Genève-konventionen fra 1949, som Rusland har underskrevet, specificerer, at udnyttelse af krigsfanger til propagandaformål, om det så er gennem politiske stævner eller afsløring af dem på tv eller sociale medier, er i strid med international lov.