Helt nye toner: Putin melder ud om Ukraine

Ukraine-krisen

18/06/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Nu har Ruslands præsident, Vladimir Putin, meldt ud omkring Ukraines kommende medlemskab af EU.

Nu har Ruslands præsident, Vladimir Putin, meldt ud omkring Ukraines kommende medlemskab af EU.

På det seneste har Ukraine nærmet sig et fuldgyldigt medlemskab af EU. Til trods for, at der er stor opbakning til dette, er det dog endnu ikke blevet en realitet.

Mange har været bekymret for, hvordan Rusland ville reagere på, at Ukraine bliver medlemmer af EU, men tilsyneladende er der intet at være bekymret for i denne forbindelse.

Vladimir Putin har nemlig gjort det klart, at Rusland ikke har noget imod, at Ukraine potentielt bliver en del af EU. Hvad Rusland til gengæld har noget imod er, at de bliver en del af NATO, hvilket russerne aktivt kæmper for, at de ikke gør.

"Vi har intet imod det. Det er deres suveræne beslutning, om de vil tilslutte sig økonomiske unioner eller ej. Det er deres sag, det er en sag for det ukrainske folk," siger Vladimir Putin ifølge B.T.

Han begrunder sin holdning om, at Ukraine gerne må være en del af EU med, at 'EU ikke er en militær alliance – i modsætning til NATO'. Derfor holder han altså fast i, at Ukraine ikke kan få lov til at være en del af NATO.

Dette er dog intet nyt, da den russiske præsident op til flere gange har advaret Ukraine om at blive en del af NATO. Det har han gjort, ved at fremsætte trusler om, at det vil få militære konsekvenser, såfremt Ukraine optages i NATO.

For ganske få dage siden var statsledere fra bl.a. Frankrig, Tyskland og Italien på besøg i Kyiv, hvor det blev gjort klart, at der bliver støttet op omkring, at Ukraine får et fuldgyldigt medlemskab af EU.

"Vi støtter alle fire, at Ukraine øjeblikkeligt bliver EU-kandidatland," lød det fra den franske præsident Macron i forbindelse med besøget i Kyiv.

EU-landene skal snart tage stilling til, om man ønsker at tildele Ukraine en status som kandidatland til EU-medlemskab, hvilket vil sige, at de kan tage endnu et skridt i ansøgningsprocessen.