Havde Vesten gjorde dette var krigen for længst slut

Ukraine-krisen

20/04/2022

Skrevet af Redaktionen

Ukraines præsident holdte endnu engang en videotale i nat, og endnu engang kom han med en kraftig opfordring til Vesten.

Ukrainerne har snart kæmpet med livet som indsats for at beskytte deres fædrelands suverænitet i to måneder, og man må sige, at de har klaret sig bedre end forventet. 

Russerne er nemlig stærkt overlegne både i antal soldater og kvaliteten og kvantiteten af deres udstyr, køretøjer og våben, men alligevel har ukrainerne formået at holde stand.

Russernes overlegenhed har dog gjort, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, gennem hele krigen har bønfaldt Vestens ledere om at støtte Ukraine i kampen mod Rusland med blandt andet våben. 

RUSLANDS OVERLEGENHED

I løbet af krigens første små to måneder har både Rusland og Ukraine mistet tusindvis af soldater og adskillige køretøjer, skibe, fly og helikoptere, men begge lande er ikke meget for at offentliggøre pålidelige tabstal. 

Inden krigens start var det dog tydeligt, at Ruslands militær var Ukraines overlegent. Rusland havde eksempelvis 900.000 aktive soldater og to millioner i reserven, mens Ukraine til sammenligning havde 196.000 aktive soldater og 900.000 i reserven. 

Derudover havde Rusland næsten 16.000 kampvogne, næsten 1.400 kampfly, cirka 950 helikoptere, 49 ubåde og mere end 6.000 atomsprænghoveder, mens Ukraine 'kun' havde cirka 3.300 kampvogne, 132 kampfly, 55 helikoptere, nul ubåde og nul atomsprænghovedet. 

Hvis NATO vælger at gå militært ind i krigen på Ukraines side, så er det dog pludselig en helt anden snak, da NATO's styrker er overlegne i forhold til Ruslands. 

NATO har således mere end tre millioner aktive soldater, mere end 20.000 kampfly og -helikoptere, næsten 15.000 kampvogne og lige knap 6.000 atomsprænghoveder, hvilket altså naturligvis skal lægges oven i Ukraines forsvar.

Kilde: Ekstra Bladet og TV2

Zelenskyj har flere gange forklaret, at Ukraine har brug for netop de våben, som ligger og samler støv på lagre i flere vestlige lande. 

Flere lande - inklusiv Danmark - har da også sendt både våben, penge, militært udstyr og køretøjer til Ukraine.

Senest har blandt andre både Australien og New Zealand assisteret Ukraine med køretøjer, fly og mandskab.

Den ukrainske præsident mener dog, at det langt fra er nok. 

Ifølge ham kunne krigen nemlig allerede være slut, hvis bare Vesten gad sende de våben til Ukraine, som landet så desperat har brug for. 

Det har han ifølge TV2 udtalt på en videotale i nat, hvor han blandt andet udtalte, at det er unfair, at han hele tiden skal bede Vesten om hjælp. 

"Det er deres moralske forpligtigelse at beskytte friheden og redde tusindvis af ukraineres liv," udtalte han blandt andet.