Forsvarsministerium: 2 tegn på, at russerne er bange for ukrainsk gennembrud

Ukraine-krisen

06/10/2023

Foto: Dmytro Larin / Shutterstock.com
Foto: Dmytro Larin / Shutterstock.com

Skrevet af J. Bøgen

Mon de ved noget, vi ikke ved?

Det kan være svært at finde ud af, hvad der helt præcist foregår ved fronten i Ukraine.

Det er ikke meget, der slipper ud, og når der så endelig kommer nogen meldinger, kan man ikke nødvendigvis stole på, at det er sandt - uanset afsenderen.

Der er dog nogle, der bruger stort set al deres tid på at analysere, vurdere og efterforske, hvordan tingene går i Ukraine, og hver dag kommer det britiske forsvarsministerium med en opdatering om situationen.

I dag, fredag d. 6. oktober, er ingen undtagelse, men i dag er der bemærkelsesværdig læsning.

For forsvarsministeriet vurderer nemlig, at der er to tegn på, at russerne er særdeles bekymrede over, hvad der foregår lige nu.

To-etagers bunkere

I den ukrainske by Novopokrovka er russerne nemlig begyndt at bygge ”komplekse, underjordiske toetagers bunkere med tunneller og skyttegrave", som forsvarsministeriet formulerer det.

Det er i sig selv måske ikke bemærkelsesværdigt, men ifølge briterne skal det ses som et tegn på, at russerne virkelig frygter et stort ukrainsk gennembrud ved fronten.

I samme opdatering lyder det, at de russiske tropper i byen Tokmak er ved at fylde deres skyttegrave med beton, ligesom de russiske officerers familier er ved at blive evakueret fra byen.

Ikke nødvendigvis et tegn på, at der faktisk er et ukrainsk gennembrud på vej, men et tydeligt signal om, at det er noget, russerne frygter og ser som en reel mulighed.

I går, torsdag, blev den ukrainske by Hroza i Kharkiv-regionen ramt af krigens dødeligste angreb målt i civile tab. Indtil videre er 55 civile bekræftet omkommet, og redningsmandskabet leder stadig i murbrokkerne af det, der før var en café og en købmandsforretning.

Før angrebet havde landsbyen lidt mindre end 100 indbyggere. Det er dermed mere end halvdelen af byen, der er blevet dræbt i angrebet.