FN med advarsel til Rusland: Det er en krigsforbrydelse

Ukraine-krisen

27/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

Nok engang rasler FN med sablen overfor Rusland.

FN har udsendt en advarsel til Rusland. Her advarer de mod at gennemføre en russisk plan om at retsforfølge krigsfanger i Mariupol – der ligger i det østlige Ukraine i Donetsk-regionen. Planen kan være imod Genève-konventionen og vil derfor kunne kategorises som en krigsforbrydelse.

"Dersom de ikke får den påkrævede retmæssige beskyttelse og en retfærdig rettergang, så vil det være en krigsforbrydelse," lyder det fra FN's Højkommissariat for Menneskerettigheder (OHCHR).

De russisk-støttede myndigheder er efter sigende ved at installere metalbure i en hal i den ukrainske by. Der er tale om "massive bure", hvor fangerne formentlig vil blive spærret inde. Det sker som led i planen om at etablere det, russerne har beskrevet som en "international domstol".

Det fortæller Ravina Shamdasani, der er talsmand for OHCHR. Det skriver Reuters.

"Vi er meget bekymrede over den måde, hvorpå dette bliver gjort [...] Dette er ikke acceptabelt," fortæller hun.

Ligeledes slår hun fast, at det vil være en krigsforbrydelse af Rusland, hvis de forsætligt fratager krigsfanger deres ret til en retfærdig rettergang. De ukrainske krigsfanger er i henhold til Genève-konventionerne berettiget til beskyttelse.

Ifølge den russisk-støttede separatistadministration i det østlige Ukraines Donetsk-region kan krigsfangerne forvente en retssag i slutningen af ​​sommerperioden.