Eksperter om Putin: Ukraine kan være begyndelsen på enden

Ukraine-krisen

14/10/2022

Ukraine kan være begyndelsen på enden for Putin, vurderer ekspert. Foto: Shutterstock
Ukraine kan være begyndelsen på enden for Putin, vurderer ekspert. Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det går mildest talt elendigt for de russiske invasionsstyrker.

Lad os slå det fast med det samme: Krigen i Ukraine er overhovedet ikke gået, som Putin nok havde regnet med.

For hvad der til at starte med lignede et forsøg på en lyninvasion, har siden udviklet sig til en udmattelseskrig. Samtidig er de russiske styrker på det seneste vadet ind i det ene pinlige nederlag efter det andet.

Og nu vurderer to eksperter, at Putin har sat sig selv i en vanskelig situation, selvom de snart får en ny allieret på slagmarken.

"Ukraine kan fortsætte med at generobre land i de russisk annekterede områder, men det er et spørgsmål om tempo nu. Vinteren kommer, som besværliggør militære operationer, og den nye russiske mobilisering kan gøre det svært," siger militærforsker ved Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, til B.T..

Kan få konsekvenser for Putin

Anders Puck Nielsen tror ikke, at de russiske styrker nærmer sig et decideret kollaps, ligesom han også vurderer, at de ukrainske fremskridt altså ikke betyder, at krigen er overstået inden for den næste uge.

Men at et land, hvor regeringen gang på gang har ophøjet sig selv til en militær stormagt, har så store udfordringer imod en, på papiret, underlegen modstander, kan nemt få uroen til at ulme på regeringsgangene i Rusland - fra begge sider af det politiske spektrum.

For mens nogle mener, at Putin har kastet Rusland ud i en krig, som overhovedet ikke var folkets ønske, vil andre mene, at Putin ikke gør nok for at knuse den ukrainske modstand.

I første omgang har Putins syndebuk været den russiske forsvarsminister, som sandsynligvis kan se frem til at blive udstødt i magtens kredse i Rusland, men Putin kan ikke nødvendigvis blive ved med at skubbe skylden fra sig.

Det vurderer den norske professor, Tormod Heier, der arbejder for Forsvarets Højskole i Norge.

"Der er næppe tvivl om, at situationen inde i Rusland er mere alvorlig for Putin end den ukrainske militære sump, han er havnet i," forklarer han til det norske medie Dagbladet.

Og der er nok ikke nogen tvivl om, at Putin sover lidt ekstra uroligt i denne tid.

"Under alle omstændigheder er Putin nok nu bange for, at hans dage som præsident kan være talte," slutter Tormod Heier.