Dét vil ske hvis Putin dør

Ukraine-krisen

30/04/2022

Skrevet af Kathrine Frich

Hvad vil der egentligt ske, hvis Putin døde - det giver eksperter deres bud på her

Lige nu gisner mange medier om, om Putin er alvorligt syg. Tre nordiske eksperter i Rusland har givet deres bud på, hvad der vil ske, hvis Putin dør, mens der stadig er krig.

"Mange har spekuleret i, om han er alvorligt syg, men det tror jeg, at vi kan se langt efter en bekræftelse på. Men en ting, der er sikkert, er, at der bliver en magtkamp i kredsen omkring Putin, når det er tid til en ny russisk leder," siger seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI til norske Dagbladet.

Sergei Shoigu er et bud

Klas-Göran Karlsson, professor i historie ved Lunds Universitet, mener, at forsvarsminister Sergei Shoigu er et godt bud på hvem der kunne ovrtage efter Putin.

Det kunne dog også være Vladimir Medinsky, der er tidligere kulturminister og som deler Putins ideologier.

Godzimirski er mener dog, at Shoigu har tabt for meget ansigt under krigen til at kunne være en reel kandidat. Derudover taler det faktum, at han ikke er etnisk russer imod ham. Han tilhører en etnisk minoritet fra Sibirien.

Vil det gøre en forskel?

Hvis Putin pludselig skulle dø, er der mange der håber på, at det ville stoppe krigen. Godzmirski mener dog ikke at det vil ændre ved den russiske politik. Han påpeger at Putin har arbejdet utrætteligt på at indgyde sin ideologi i sine undersåtter.

Magnus Christiansson mener dog, at krigen vil blive lammeti en periode. Han er lektor i militærvidenskab ved det svenske forsvarshøjskole og han mener, at det skabe et decideret magttomrum, hvis Putin dør.

"Efter vakuummet kommer der nok en intern magtkamp," siger han til Expressen og fortsætter:

"Krigen ville således være lammet i perioden, da ingen vil tage noget initiativ, mens man venter på, at magtbalancen bliver genoprettet."

Christiansson konklusion er, at den mest sandsynlige arvtager vil være en person højt oppe i 'magtstrukturerne'.