Derfor vil Putin næppe gå med til våbenhvile, ifølge eksperter

Ukraine-krisen

13/03/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ukraine og USA er blevet enige om en våbenhvile, så nu er det op til Rusland, om man vil gå med til at indstille kamphandlingerne for en tid.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

USA og Ukraine har indgået en aftale om en 30-dages våbenhvile, og USA's udenrigsminister Marco Rubio har understreget, at ”bolden nu er på Ruslands banehalvdel”.

Spørgsmålet er så, om Rusland vil acceptere tilbuddet og tage skridt mod en fredsløsning i Ukraine.

Men flere eksperter tvivler på, at Putin vil gå med til aftalen. Det skriver TV 2.

Ikke i Putins interesse

Rusland har endnu ikke givet en officiel holdning til våbenhvileaftalen. Dmitrij Peskov, talsperson for Kreml, har forklaret, at Rusland venter på yderligere information fra USA, før de kan tage stilling til aftalen.

Ifølge Peskov vil der blive kontaktet amerikanske repræsentanter i de kommende dage for at få en præcis oplysning om aftalens indhold.

Samtidig har Maria Zakharova, talsperson for det russiske udenrigsministerium, udtalt, at Rusland selv vil træffe beslutninger om krigen i Ukraine, uden indblanding fra andre nationer.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, er det dog usandsynligt, at Rusland vil gå med til våbenhvilen, da de ikke har nogen militær fordel af en pause på 30 dage. Han vurderer, at Putin vil trække situationen ud så længe som muligt, da Rusland sandsynligvis ønsker at fortsætte kampene og udvide territoriet.

Bange for at blive snydt

Ifølge politologen Dmitrij Oreshkin er der flere grunde til, at Putin ikke vil acceptere en våbenhvile. Han er dybt skeptisk over for at stole på de aftaler, som USA og Ukraine tilbyder, og han frygter at blive snydt.

Oreshkin påpeger overfor Dagens Nyheter, at Putin tidligere har sagt, at hans største fejl har været at stole for meget på andre.

Putin har gentagne gange gjort det klart, at han kun er interesseret i en langvarig løsning på krigen, der skal være på hans betingelser. Dette inkluderer, at Ukraine skal afgive territorium og opgive sine ønsker om NATO-medlemskab.

Som følge af aftalen om våbenhvile er USA's militærstøtte til Ukraine blevet genoptaget, og der er blevet etableret en ny aftale om våbenleverancer gennem Polen.