100.000 børnehjemsbørn i livsfare

Ukraine-krisen

18/03/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

Krigen i Ukraine raser videre på tredje uge. Mens mange kvinder og børn har taget flugten til vesten, så sidder ukrainske børnehjemsbørn fast i hjemlandet. Der er ingen forældre, der tager dem med til sikkerhed uden for Ukraines grænser.

Indtil videre har i alt tre millioner ukrainere, primært kvinder og børn, flygtet fra krigen i hjemlandet. Desværre er det ikke helt så nemt at forlade landet, hvis man er på børnehjem og ikke har en forælder, der kan tage hånd om flugten ud af landet.

Red Barnet anslår, at der findes omkring 100.000 børn på institutioner i Ukraine. Og de børn er i livsfare. Det skriver TV2 i Norge.

Til TV2 i Norge siger direktør for politik og kommunikation i Red Barnet, Gunvor Knag Fylkesnes: "De her børn er i akut fare, og vi skal finde en løsning nu, så de kommer i sikkerhed."

Af de cirka 100.000 børnehjemsbørn er kun 4.000 evakueret til sikre områder. Resten findes i områder, hvor der er aktive krigshandlinger, og de er derfor i akut livsfare. De bliver ligeledes udsat for traumer, idet krigen selvfølgelig vækker frygt og angst til live.

Flere børn er helt overladt til sig selv, idet de ansatte i flere tilfælde er flygtet fra Ukraine. Der kan derfor være døde børn på flere børnehjem, som endnu ikke er opdaget.

Fylkesnes frygter, at flere børn vil begynde at flygte på egen hånd, hvis de ikke straks får hjælp. Den største frygt er, at de børn, der flygter, ender hos menneskesmuglere. Det er Red Barnets erfaring, at menneskesmuglere er særligt aktive i områder, hvor der er mange flygtninge.

Red Barnet opfordrer derfor til, at Vesten tager ansvar overfor de børn, der er kommet i klemme, og får administreret en målrettet indsats i Ukraine.

Ukraine har samtidig indført en hastelov, der gør det muligt at overføre ansvaret for forældreløse børn til andre landes myndigheder. Derfor er der banet vejen for, at Vesten kan hjælpe til ved de ukrainske børnehjem.