Uskyldig dømt: Han sad i fængsel i 21 år for at have myrdet to små piger

Udland

22/10/22 | 06:39

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

I Norge taler man om det største justitsmord nogensinde. Norges offentlige anklagemyndighed frafaldt fredag ​​alle anklager mod en mand, der har afsonet næsten 21 år for voldtægt og mord på to små piger.

Rigsadvokat Jörn Sigurd Maurud undskyldte mange gange over for den nu 43-årige Viggo Kristiansen. Det begåede justitsmord har betydet, at Viggo i 21 år har siddet bag tremme for en skrækkelig forbrydelse, han slet ikke har begået.

Sagen chokerede Norge dybt tilbage i maj 2000. Her blev ligene af den otte-årige Stine Sofie Sörströnen og den ti-årige Lena Slögedal Paulsen fundet. Begge piger var blevet voldtaget og dræbt.

To mænd blev anholdt i sagen, hvoraf den ene var Viggo Kristiansen. Den anden var Jan Helge Andersen på 41 år.

Viggo Kristiansen bedyrede sin uskyld, men han blev alligevel idømt den maksimale straf på 21 år både i 2001 og 2002.

Derudover var der mulighed for yderligere præventiv varetægtsfængsling på baggrund af hans medtiltalte Jan Helge Andersens vidneforklaring.

En ny retssag sidste år rejste dog alvorlig tvivl om Andersens vidneudsagn, som i høj grad havde inkrimineret hans ven. Jan Helge selv fik en mildere straf på 19 års fængsel for sit samarbejde med politiet.

DNA-beviserne talte imod teorien om, at der var flere gerningsmænd. Samtidig befandt Kristiansens mobiltelefon sig langt fra gerningsstedet på det formodede gerningstidspunkt. Derfor blev Kristiansen efterfølgende løsladt fra fængslet.

Sagen har selvfølgelig haft alvorlige konsekvenser for Viggo Kristiansen. Han har afsonet mere end 20 år i fængsel og fået frataget meget af sit liv som følge heraf.

Ifølge sin advokat kan den nu 43-årige mand kræve, hvad der svarer til mere end tre millioner euro i erstatning fra staten.