USA erklærer undtagelsestilstand: Frygtet sygdom i udbrud

Udland

10/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Et udbrud af poliovirus har resulteret i, at der er blevet erklæret undtagelsestilstand i staten New York.

I staten New York er der nu blevet konstateret poliovirus i fire områder, hvilket har fået myndighederne til at reagere.

Ifølge det amerikanske medie CNBC, er der gjort fund af poliovirus i prøver, der stammer fra kloakvand fra flere steder i den amerikanske stat.

Kathy Hochul, der er guvernør i staten New York, har derfor set sig nødsaget til at slå alarm. Det bliver særligt gjort, da det har vist sig, at den farlige virus kan føre til lammelser.

Faktisk mener myndighederne i New York, at det står meget skidt til. Som følge af, at der er gjort fund af poliovirus flere steder i staten, har man nemlig besluttet at erklære undtagelsestilstand.

Derudover er der også blevet udsendt en meget klar opfordring til, at man vælger at lade sig vaccinere mod polio, såfremt man ikke allerede er blevet vaccineret.

Dette er naturligvis en opfordring, der i særdeleshed er rettet mod folk, der enten bor eller ofte færdes i de områder, hvor der allerede er blevet gjort fund af poliovirus i kloakvandet.

"Jeg opfordrer newyorkere til ikke at løbe risikoen. Polioimmunitet er sikkert og effektivt - det vil beskytte næsten alle mod sygdommen," siger Dr. Mary Bassett, der er sundhedskommissær i New York State, ifølge Ekstra Bladet.

Allerede i juli begyndte staten New York at lave vandprøver. Det skyldtes, at en person blev smittet med polio, hvilket førte til, at vedkommende endte med at blive paralyseret.

Den person, der i juli blev testet positiv for polio, er den første person i USA, der har været smittet med virussen i næsten et årti. Det vidner om, hvor sjældent, det er, at folk i vestlige lande bliver smittet med den farlige virus.

I Danmark har der ikke været et tilfældet af polio siden 1976, hvis man ser bort fra et importeret tilfælde i 1983, viser tal fra Statens Serum Institut.