Uhyggelig tradition: Thailandsk delikatesse årsag til flere tusinde kræfttilfælde, advarer forskere

Udland

27/07/2024

Foto: Banchob Sripa, Sasithorn Kaewkes, Paiboon Sithithaworn, Eimorn Mairiang, Thewarach Laha, Michael Smout, Chawalit Pairojkul, Vajaraphongsa Bhudhisawasdi, Smarn Tesana, Bandit Thinkamrop, Jeffrey M. Bethony, Alex Loukas & Paul J. Brindley, CC BY 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.5>, via Wikimedia Commons
Foto: Banchob Sripa, Sasithorn Kaewkes, Paiboon Sithithaworn, Eimorn Mairiang, Thewarach Laha, Michael Smout, Chawalit Pairojkul, Vajaraphongsa Bhudhisawasdi, Smarn Tesana, Bandit Thinkamrop, Jeffrey M. Bethony, Alex Loukas & Paul J. Brindley, CC BY 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.5>, via Wikimedia Commons

Skrevet af J. Bøgen

I det nordøstlige Thailand, hvor jorden er tør og fattigdommen høj, findes en kulinarisk tradition, der gemmer på en dyster hemmelighed.

Synderen er en rå fiskeanretning ved navn koi plaa, som er en dødelig delikatesse, der bidrager til en alarmerende høj forekomst af leverkræft.

Det skriver BBC.

Koi plaa er en ret, hvor små ferskvandsfisk fra floder og søer hakkes fint, blandes med lokale urter, limesaft og levende røde myrer, og serveres rå. Selvom retten er populær for sin kraftige smag, er den også meget farlig. De rå fisk indeholder ofte en parasit, der kan forårsage leverkræft.

"Vi har studeret denne sammenhæng i vores laboratorier i over 30 år," siger forsker Banchob Sripa fra Tropical Disease Research Laboratory ved Khon Kaen Universitet. 

Han fortsætter: "Vi fandt ud af, at parasitten kan danne et kemikalie, der stimulerer en værts immunrespons - inflammation - og efter mange år bliver dette kronisk inflammation, som derefter bliver til kræft."

Op mod 80 procent inficeret

Infektion med parasitten er udbredt i den thailandske region, hvor op til 80 procent af nogle befolkningsgrupper er inficeret, inklusive børn helt ned til fire år. 

Selv om kræften sjældent når at udvikle sig før folk bliver 50, er der få behandlingsmuligheder, når den først er opstået. På hospitalet modtager de årligt omkring 2.000 patienter med den specifikke form for leverkræft, som også kaldes galdegangskræft, men kun omkring 200 kan behandles kirurgisk.

En bærbar ultralydsmaskine bruges til at screene landsbyboere for infektioner, og resultaterne viser, at mange ældre stadig spiser rå fisk. 

"Nogle gange tilbereder jeg det, men nogle gange glemmer jeg det," indrømmer 61-årige Jongluck Laonongkwa, hvis lever er inficeret med parasitten.

Kamphan Sapsombat på 71 år er også syg og behandles nu for en tumor, der ikke kan opereres væk. Dette har haft en effekt på hans familie. Datteren fortæller, at resten af familien for længst er stoppet med at spise rå fisk, bevidste om risikoen. De ved, at traditionens pris er for høj.

Omfattende oplysningsprogram

For at bekæmpe denne stille dræber har forsker Banchob Sripa og hans team lanceret et omfattende oplysningsprogram i landsbyerne omkring Lawa-søen, hvor infektionen er mest udbredt. 

Ved at inddrage højtstående personer i samfundene og bruge musik og humor har kampagnen formået at nå ud til befolkningen. Sange, der forklarer parasittens livscyklus og vigtigheden af at tilberede fisken, har hjulpet med at reducere infektionsraterne betydeligt.

På trods af at de ældre generationer kan have lidt svært ved at lægge vanerne om, så har oplysningskampagnen allerede haft en betydelig effekt i flere landsbyer, hvor infektionsraterne er faldet til under 10 procent.

Det vil dog tage tid før kræftraten falder, men de yngre generationers ændrede holdninger tegner et positivt billede af fremtiden.