Tim blev fejlagtigt dømt for voldtægt: Da gerningsmanden meldte sig selv, var det allerede for sent

Udland

12/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Dette er en historie, der ikke ligefrem tilskynder til tiltro til retssystemet. Trods mange muligheder for at rette op på en fejldom, missede retssystemet de mange hentydninger af flere omgange. Da sagen endelig blev taget op igen, var det for sent.

Tim Cole var en ung mand fra Texas. Han var elsket af sin familie og af nabolaget, der mente, at Tim altid havde tid til at lytte og til at hjælpe.

Den tragiske historie begynder i 1985. En ung kvinde er blevet voldtaget i Lubbock i Texas. Det er et sted, hvor der stadig eksisterer tydelige forskelle på det at være hvid eller sort borger i USA.

Kvinden, Michele Mallin, er studerende på Texas Tech University. Da hun bliver konfronteret af politiet, der mistænker Tim, fremviser de flere fotos af potentielle gerningsmænd. Tøvende peger hun på billedet af Tim Cole, selvom hun understreger, at hun ikke er sikker.

Sagen om Tim Cole bliver behandlet i bogen True Crime af Romy Hausmann. Den og mange andre sager tages under kærlig behandling i en beretning, der overstiger fantasien. Læs den, hvis dine nerver er til det, og du elsker True Crime.

Da Tim bliver arresteret, kan han uden problemer frembringe et alibi, men politiet afskriver dette, da alibiet gives af familiemedlemmer. Efter en retssag, der på nuværende tidspunkt synes decideret uretfærdig, blev han idømt 25 års fængsel. Tragisk nok døde han i 1999, mens han stadig sad bag tremmer.

I 2008, 9 år efter Tims død, står en mand ved navn Jerry Wayne Johnson frem. Han indrømmer, at det var ham, der havde begået den voldtægt, som Tim Cole var blevet dømt for. Johnson var allerede i fængsel for en anden forbrydelse, og hans tilståelse blev bekræftet af DNA-beviser.

Men uretfærdigheden stikker dybere end det. Allerede i 1995 havde Jerry Wayne Johnson forsøgt at tilstå voldtægten for at få Tim Cole løsladt. Ingen tog ham dog alvorligt, og derfor var det først, da han fandt adressen til Tim Coles familie, at der kom skred i tingene.

I mellemtiden havde Tim Coles familie forsøgt at få oprejsning for deres bror og søn, men de havde indtil videre ikke fået lov til at få sagen genoptaget med DNA-beviser som kunne have frifundet Tim.

Sagen endte med at få stor betydning for retssystemet i Texas.

I 2010 blev Tim Cole Compensation Act vedtaget i Texas, som giver erstatning til uskyldigt dømte personer eller deres familier. Det er et skridt i retning af at rette op på uretfærdighederne, der blev begået mod Tim Cole og andre, der har lidt under et uretfærdigt retssystem.

Du kan læse meget mere om sagen om Tim Cole i bogen True Crime af Romy Hausmann. Der er ligeledes mange flere sager, der får dig til at blive forundret over, at virkeligheden mange gange er vildere en fiktion.