Stigning i hajangreb - det vigtigste at vide, hvis du ser en haj

Udland

30/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Der rapporteres flere og flere tilfælde af hajangreb rundt om i verden og det er til trods af, at hajbestanden er nedadgående.

En top marinebiolog har delt den ene ting du aldrig bør gøre, hvis du nogensinde støder på en haj mens du svømmer i havet.

Hajangreb bliver mere og mere almindelige, med rædselshistorier, der fanger overskrifter fra hele verden. På grund af dette skal svømmere være forsigtige, når de kommer ind i vandet, hvor havdyrene kan cirkle.

At stå ansigt til ansigt med en haj kan lyde som et mareridt, men for at være sikker, kan det at handle på en bestemt måde ende med at redde dit liv.

"Bare ignorer den"

Daily Record rapporterer, at havekspert Ryan Johnson siger, at det mere er et spørgsmål om, hvad du ikke bør gøre, snarere end hvad du skal gøre, hvis du støder på en haj.

Men det er måske ikke så let at trække det af, som det lyder.

Han sagde: "Hvis du støder på en haj, mens du er i vandet, er det værste, du kan gøre, at opføre dig som bytte. Hvis du opfører dig som et bytte, vil de muligvis behandle dig som et bytte. Gå ikke i panik, tæsk ikke, prøv ikke at komme væk.

"Du skal holde fast, og 99,9 procent af tiden vil du have en vidunderlig tid, og så vil det gå sin vej."

Søger de nye jagtmarker?

Han tilføjede: "Det er vigtigt, at alle, der går i vandet, er uddannet om hajer. Når de så begynder at dukke op fremmede steder, ved vi, hvordan vi skal reagere.”

En helt ny dokumentar på BBC håber at kunne besvare spørgsmålet om, hvorfor hajer ser ud til at angribe oftere, selvom bestandene er i tilbagegang.

'Why Sharks Attack' indeholder ekspertkommentarer fra den førende Rødehavs-bevaringsgruppe HEPCA, der mener, at lave fiskebestande har en effekt på hajer i Rødehavet.

På grund af dette er der kampagner for, at fiskeri straks skal forbydes.

Surfersæler

I mellemtiden undersøger Dr. Laura Ryan fra Macquarie University, om hvide hajer muligvis angriber mennesker på baggrund af en misforståelse, hvor de forveksler svømmere og surfere med sæler, som de ofte forgriber sig på.

I nyere tid er forskere stødt på hajer med skrumpelever, hvilket indikerer, at de er alvorligt underernærede.

Og rapporter tyder på, at nogle af de seneste angreb kunne være forårsaget af sultne hajer, der blev tvunget til at jage efter bytte, som de normalt ikke ville spise, siger dokumentaren.

Midt i de chokerende dødsfald i Rødehavet har embedsmænd indført midlertidige fiskerirestriktioner og har annonceret planer om et mærkningsprogram til at spore og overvåge større hajer.